Осем от 10 мъже над 60 г. имат уголемена простата, не знаят

PRINT
безплатни прегледи

Нелекуваната уголемена простата може да причини безплодие, каза проф. Петър Панчев, председател на Българското дружество по урология. Много мъже не си дават сметка, че трябва да потърсят специализирана помощ още при поява на първите симптоми – прекъсваща или слаба струя при уриниране, чести нощни позиви.

Задържането на урината при проблеми с мъжката полова жлеза пък може да увреди бъбреците, каза още проф. Панчев. Липсата на достатъчно информация обаче е причина мъжете дълго да отлагат прегледа при специалист.

Един от трима ходят на лекар 1 година след симптомите

Проучване сред 700 мъже в 8 града, осъществено от Александровска болница, сочи, че 58% от пациентите с доброкачествена хиперплазия (уголемяване) на простатата отиват на лекар  чак 7 месеца след първите симптоми, а 38,7% пък чакат дори над 1 г.

Сред пациентите преобладават тези със средно изразена симптоматика – 54%, но с относително голям дял са и онези с тежка симптоматика – 33%. Над две трети от болните са правили опит за самолечение. Доброкачественото уголемяване на простатата е доста често срещано оплакване, изтъкна още проф. Панчев. Жлезата постепенно започва да притиска пикочния канал и оттам идват неудобствата при уриниране. Според установената медицинска практика от това страдат около 80% от мъжете над 60 г. Това означава, че потенциално засегнатите у нас са около 600 000 души. Едва 15% от тях се лекуват, въпреки че съвременните медикаменти, които могат да овладеят и забавят заболяването.

Прегледите, както и лечението, са финансирани от здравната каса, а личните лекари винаги са готови да помогнат на пациентите си, напомни д-р Любомир Киров, председател на сдружението на джипитата. Задължително е всеки мъж след 50 г. да се консултира с уролог.

Затова сега стартира информационна кампания „Отиди на преглед“. Целта е да се насърчат мъжете над 50 г. да обърнат внимание на симптомите и отидат на уролог или при личния си лекар за консултация. В рамките на кампанията ще се провеждат безплатни информационни срещи със специалисти, на които хората ще могат да задават въпроси.

На безплатната информационна линия 0800 18 187 всеки може да получи подробности за кампанията и датите на срещите по градове. Кампанията се подкрепя от Българското дружество по урология, сдружението на общопрактикуващите лекари и Българския червен кръст със съдействието на „ГлаксоСмитКлайн“.

Очаквайте скоро подробности за видовете лечение на уголемената простата – кога какви методи помагат.

Свързани теми: Възпалена простата мъчи 50% от мъжете

Тест на венозна кръв сочи има ли рак на простатата,

Рибеното масло забавя рака на простатата

СНИМКА: ДАК

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 1]
Осем от 10 мъже над 60 г. имат уголемена простата, не знаят беше последно модифицирана от: май 4th, 2018 Iliana Angelova
loading...