четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПроменят реда за изпращане на лечение в чужбина?

Променят реда за изпращане на лечение в чужбина?

Редът за изпращане на деца за лечение в чужбина може да бъде променен, съобщи здравният министър Десислава Атанасова пред журналисти вчера в болница „Св. Анна“ в София. Още 58 деца са одобрени за лечение в чужбина, което ще струва 1,2 млн. лв., каза още тя. Така за тази година общо навън ще бъдат изпратени 176 деца, за които ще бъдат дадени 3,5 милиона лева.

На заседание на Министерски съвет вчера обаче стана ясно, че отпуснатите за 2012 г. 6 млн. лв. няма да стигнат за всички. Като алтернатива премиерът Лорисов препоръча по-често да се канят чужди специалисти да оперират у нас.

„Окръжна болница е много добра база, където могат да дойдат чужди специалисти, да има и сериозна обмяна на опит, – посочи Атанасова. Така парите от фонда за лечение в чужбина няма да тръгват към чужди клиники, а ще остават тук.“ Имаме споразумение с университетска болница в Аугсбург, където работят и много лекари българи, каза Димитър Димитров, директор на болница „Св. Анна“. Той допълни, че ще предложи на МЗ да подпише договори с такива клиники и те да изпращат специалисти, които да оперират сложни случаи у нас. Така в същото време ще се обучават и наши специалисти. Заболяванията, за които фондът най-често изпраща деца навън, са онкологични, поясни Атанасова.

Министърът допълни, че е говорила с министър Симеон Дянков за парите за спешната помощ. „Ще направя разчети какви средства са необходими и ще му ги представя. Мисля, че има достатъчно средства, за да бъдат увеличени заплатите и в рамките на сегашния бюджет. Дянков не е отказал допълнителни средства, но иска да види разчетите. Искаме да преценим как точно да увеличим заплатите – на всички еднакво или по категории. След като се представят разчетите, ще се вземе решение“, обясни Атанасова.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -