Рибеното масло забавя рака на простатата

PRINT

Диета с ниско съдържание на мазнини и хранителни добавки с рибено масло може да забави рака на простатата, сочи проучване, цитирано от в. „Дейли мейл“. Учени от университета на Калифорния в Лос Анджелис, САЩ, сравнили тъкани от проби на болни мъже преди и след специалното хранене. Доказали, че само 6 седмици, прекарани на такава диета, могат да забавят развитието на тумора. Рибената диета намалила броя на бързо делящите се ракови клетки.

Резултатите им били сравнени с тези при мъже, които били на обичайното за западните страни хранене без много риба в менюто. При тях нямало никаква промяна. Пълните резултати ще бъдат публикувани в специализираното издание Cancer Prevention Research.

Проф. Уилям Аронсон, ръководител на проучването, обясни, че рибеното масло намалило броя на бързо делящите се ракови клетки. Процентът им в тумора бил от решаващо значение за преценката доколко бързо ще се развива той. Колкото по-малко са делящите се ракови клетки, толкова по-малка е вероятността туморът да образува разсейки и да се стигне до метастази в други органи. Влиянието на храната ясно се виждаше в пробите тъкани, казва проф. Аронсон. Подобни резултати били постигнати преди това с лабораторни проби на клетъчни култури от хора и животни. „Човек наистина е това, което яде. Диетата изглежда променя състава на мастните киселини в мембрани на клетките на простатата“, обобщи проф. Аронсон.

Участниците в проучването, които били на т.нар. западна диета (обикновено хранене в западните страни), получавали 40% от дневните си калории като мазнини. Храната им била каквато се яде нормално в развитите страни и включвала високи нива на омега-6 наситени мастни киселини от слънчогледово олио и други растителни масла. Тази група консумирала много малко риба или рибено масло, което съдържа полезните омега-3 мастни киселини.

Мъжете на нискомаслена диета, редуцирала раковите клетки в простатата, приемали само 15% от дневните си калории като мазнини. Допълнително приемали 5 г рибено масло на ден (пет капсули). Въпреки добрите резултати проф. Аронсон предупреждава, че още е рано да се издадат генерални препоръки за промяна в диетата на онкоболни мъже поради ограничения брой участници в проучването и кратките срокове за наблюдение. Той планира скоро да осъществи ново изследване с поне 100 участници. Те ще са с тумор на простатата, който още не е лекуван, а само установен с биопсия. Това проучване ще продължи една година. Всяка година 36 000 мъже във Великобритания се разболяват от рак на простатата, а 10 000 от тях умират.

СНИМКА: SXC.HU

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Рибеното масло забавя рака на простатата беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *