вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниРибеното масло забавя рака на простатата

Рибеното масло забавя рака на простатата

Диета с ниско съдържание на мазнини и хранителни добавки с рибено масло може да забави рака на простатата, сочи проучване, цитирано от в. „Дейли мейл“. Учени от университета на Калифорния в Лос Анджелис, САЩ, сравнили тъкани от проби на болни мъже преди и след специалното хранене. Доказали, че само 6 седмици, прекарани на такава диета, могат да забавят развитието на тумора. Рибената диета намалила броя на бързо делящите се ракови клетки.

Резултатите им били сравнени с тези при мъже, които били на обичайното за западните страни хранене без много риба в менюто. При тях нямало никаква промяна. Пълните резултати ще бъдат публикувани в специализираното издание Cancer Prevention Research.

Проф. Уилям Аронсон, ръководител на проучването, обясни, че рибеното масло намалило броя на бързо делящите се ракови клетки. Процентът им в тумора бил от решаващо значение за преценката доколко бързо ще се развива той. Колкото по-малко са делящите се ракови клетки, толкова по-малка е вероятността туморът да образува разсейки и да се стигне до метастази в други органи. Влиянието на храната ясно се виждаше в пробите тъкани, казва проф. Аронсон. Подобни резултати били постигнати преди това с лабораторни проби на клетъчни култури от хора и животни. „Човек наистина е това, което яде. Диетата изглежда променя състава на мастните киселини в мембрани на клетките на простатата“, обобщи проф. Аронсон.

Участниците в проучването, които били на т.нар. западна диета (обикновено хранене в западните страни), получавали 40% от дневните си калории като мазнини. Храната им била каквато се яде нормално в развитите страни и включвала високи нива на омега-6 наситени мастни киселини от слънчогледово олио и други растителни масла. Тази група консумирала много малко риба или рибено масло, което съдържа полезните омега-3 мастни киселини.

Мъжете на нискомаслена диета, редуцирала раковите клетки в простатата, приемали само 15% от дневните си калории като мазнини. Допълнително приемали 5 г рибено масло на ден (пет капсули). Въпреки добрите резултати проф. Аронсон предупреждава, че още е рано да се издадат генерални препоръки за промяна в диетата на онкоболни мъже поради ограничения брой участници в проучването и кратките срокове за наблюдение. Той планира скоро да осъществи ново изследване с поне 100 участници. Те ще са с тумор на простатата, който още не е лекуван, а само установен с биопсия. Това проучване ще продължи една година. Всяка година 36 000 мъже във Великобритания се разболяват от рак на простатата, а 10 000 от тях умират.

СНИМКА: SXC.HU

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -