сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно10 млн. долара награда за генома на столетниците

10 млн. долара награда за генома на столетниците

Фондацията X-Prize от Калифорния обяви награда от 10 млн. долара на този, който първи разгадае генома на столетниците, пише в. „Ди Велт“. Необичайнит конкурс бе обявен в британското специализирано издание Nature Genetics. Задачата трябва да бъде решена за 30 дни, но учените имат време да се подготвят.

Стартът е чак на 3 януари 2013 г. Материалът за изследване ще бъде предварително определен – това са 100 здрави столетници от различни страни по света. С наградата фондацията иска да даде тласък на генетичните изследвания. Това е по-различен подход, защото повечето изследователи се занимават с генетичния произход на болестите, а не с гените на здрави столетници. Състезанието трябва да даде отговор за структурата на ДНК при хората, които стигат до дълбока старост в добро здраве. Ако нито един екип не успее да се справи напълно със задачата в 30-дневен срок, фондацията ще изплати по-малки суми на тези, които са най-напреднали с работата.

Участниците в проучването трябва да са от възможно повече райони на света. Инициаторите се надяват, че накрая могат да обобщят резултатите на различните екипи и да съставят почти безгрешна карта на 100-те ДНК от столетници. Данните след това ще бъдат предоставени за изследователски проекти в генетиката.

Фондацията X-Prize е известна с нестандартните си идеи и подкрепата за творческото мислене в науката. През 1996 г. тя обяви награда от 10 млн. долара за първия частно финансиран полет в Космоса. За друг свой проект фондацията привлече като спонсор централата на „Гугъл“. 30 млн. долара награда се дава на този, който първи осъществи частен полет до Луната с изследователска цел. Проектът приключва в края на 2015 г.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -