четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИнженери и митничари продавали в аптеките

Инженери и митничари продавали в аптеките

Инженери и митничари са хващани да продават лекарства, съобщи на пресконференция директорът на агенцията по лекарствата Александър Янков. Три са пък нелегалните аптеки, установени за 6 месеца. Добрата новина е, че у нас проблемът с фалшивите лекарства не е така остър както в някои други европейски страни. Причината е, че като малък пазар България не е атрактивна за този вид дейност. През последните 2 г. има само два случая с фалшиви лекарства – едното е на български, а другото – на американски производител. Все пак Янков  предупреди да не се купуват от интернет лекарства, за които с изисква рецептта.

Агенцията отчете, че са извършени 530 проверки за периода януари – юни 2012 г. Констатираните нарушения са 356 като наложените по тях санкции са за близо 400 000 лв. Инспекторите са проверявали дейността на аптеките, търговците на едро на лекарства, и дрогериите. Янков поясни, че към момента в страната има 4010 аптеки, а производителите на лекарствени продукти са 36. Търговците на едро са 155 и разполагат със 190 склада.

67% от извършените 530 проверки от началото на годината са завършили с установени нарушения. За сравнение, за първото шестмесечие на 2011 г. са били извършени 420 проверки, а нарушения са констатирани в 45% от случаите. 50% от нарушенията през тази година са свързани с продажбата без рецепта на лекарствени продукти, които изискват лекарско предписание. По принцип най-често става дума за антибиотици и хапчета за кръвно.

30% са констатираните нередности по отношение на неправилното съхранение на лекарства. При 10% от нарушенията инспекторите са констатирали, че в аптеките се осъществява дейност в отсъствието на магистър-фармацевт.  В 18 случая неправоспособни лица са продавали лекарства без да имат необходимата професионална квалификация. Сред тях са инженери и митничари.

Продължават проверките на инспекторите от ИАЛ на нерегламентираните места за продажба на лекарства. В тези проверки участват и представители на НАП и полицията. Такива нарушенията намаляват, но все още съществуват, посочи Александър Янков. Изпълнителната агенция по лекарствата извършва контрол и върху онлайн-търговията на лекарства, но се контролират само аптеки и сайтовете им, които имат регистрация в страната.

СНИМКА ТК

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -