сряда, 4 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниНов център за лечение на множествена склероза в Пловдив

Нов център за лечение на множествена склероза в Пловдив

МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив посреща Световния МС ден, който се отбелязва всяка последна сряда на месец май и тази година това е 31 май 2017 г., с подарък за пациентите – нов Център за диагностика и лечение на множествена склероза.  Той е разкрит към неврологичното отделение, заяви началникът д-р Радослав Мавров. Според него това е изключително важна придобивка за страдащите от прогресиращото хронично заболяване. Дава още една възможност на пациентите от Южна България да се лекуват и да имат достъп до терапия, която се реимбурсира на 100% от здравната каса (НЗОК).

Достъпът до лечение е решаващ за качеството на живот

Досега в Пловдив имаше само един център за множествена склероза, който беше крайно недостатъчен. Болните са много и има огромна нужда от втори, за да им се спестят редица затруднения. Налагаше им се да чакат дълго, понякога седмици и месеци, да ходят често до София. Качеството на живот на тези хора зависи в голяма степен от специализираните лечебни звена – тук те се диагностицират, определя се терапията им, провеждат се консултации, проследява се лечението, отпускат им се лекарствата.

Вторият център за Южна България е разкрит в МБАЛ „Централ Хоспитал“. Лечебното заведение има необходимия капацитет – подготвен медицински екип, който познава и може да лекува множествена склероза. Разполага с добра диагностична апаратура, като от огромно значение е наличието на ядрено-магнитен резонанс. Апаратът е основно средство за диагностиката и за проследяване на болестта. Практиката е такива центрове обикновено да се разкриват към университетските болници. По изключение бе създаден и тук, тъй като част от екипа е утвърденият невролог доц. д-р Георги Гозманов.

Заболяването е загадка, засяга по-често млади хора между 20 и 40 г.

Множествената склероза е относително разпространено заболяване. Не е от най-масовите – боледуват от 2 до 150 болни на 100 000 души, но по-неприятното е, че засяга и инвалидизира млади хора – най-често между 20 и 40 г. Засяга повече жените и има прогресиращ ход. Важно е да бъде открито навреме, тъй като терапията намалява негативните последици значително. Позволява за дълъг период от време на болните да запазят своята работоспособност и да изпълняват всекидневните си ангажименти.

Д-р Мавров посочи, че симптоми на множествена склероза могат да бъдат различни. Търсете лекар при слабост в краката, пристъпи на нарушена координация, която не отзвучава при стандартно лечение. Най-добре е да отидете при невролог, който ще насочи болния към Център за МС.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -