Протеините са най-важни за детския имунитет

PRINT
д-р Татяна Ралчева

Имунитетът е единствената система, която при раждането на детето е недоразвита и съзрява през първите 6-7 г., казва д-р Татяна Ралчева, педиатър в болница „Софиямед“ и в ХV ДКЦ в София. Това обяснява защо майките понякога споделят, че синът или дъщерята тръгват на училище и спират да боледува. През първите години имунната система се нуждае от подпомагане, за да се справи с вирусните инфекции.

Имунитетът на малките се гради с постоянство

имунитет децаИзграждането на имунитета обаче не става кампанийно, допълва педиатърът. Много пъти родителите я питали кога да започнат да повишават защитните сили на малкото. „Изграждането им започва от най-ранна детска възраст. Започва още от кърменето, когато те получават с майчиното мляко някои необходими антитела“, пояснява д-р Ралчева.

От раждането трябва да започне и закаляването. Наскоро тя посетила дом с новородено, където всички били плувнали в пот. Питали лекарката на каква температура трябва да отглеждат бебето и останали учудени, че 18-24 градуса са достътачни. Много важно било малкото редовно да се извежда на разходка сред природата. Това трябва да продължи и през следващите години, като при първа възможност се добавят още физическа активност и спорт.

Д-р Дукова: Грешка е винаги да се търси стимулиране на имунитета

Спортът е важен за децата – закалява ги

„Спортът и движението са важни по много причини. Развиват мускулатурата. Това е много важно например при астма – отваря се гръдният кош. С плуване и тичане се адаптират към температурата на околната среда. С активно движение децата изразходват енергия и се подобрява апетита им“, аргументира се д-р Ралчева. Липсата на физическо натоварване е основна причина за наднорменото тегло. „Все още за някои майки идеалът е дебело бебе. Те си мислят, че като е дебеличко и пухкаво, ще се справи по-лесно с болести и инфекции. На практика това не е така“, казва още тя.

Правилното хранене е от основно значение за имунитета, изтъква още специалистката. След 1-та годинка трябва да се включват 5-те групи продукти – месо и мляко, млечни изделия, въглехидрати (ориз, хляб), плодове и зеленчуци. Храната трябва да бъде правилно разпределена. Най-важни са протеините, защото клетките от нашите съпротивителни сили са изградени от тях. Важни са за целия организъм. Днешните деца ядат твърде много вафли и готови десерти. Майките са стреснати, когато им кажа, че шоколадът е препоръчителен само веднъж седмично. Добре е малките до 2 г. изобщо да не познават шоколада.

Много деца между 3 и 5 г. са с постоянно запушен нос

Как да разпределяме порциите при хранене

Важно е и как се разпределят порциите. При децата от 1 до 4 г. са препоръчителни 4 хранения. Вместимостта на стомаха все още е малка, затова е добре порциите да са равностойни. Особено през есента трябва да се увеличи приемът на пресни плодове и зеленчуци, за да подготвим организма да се запаси за през зимата.

Някои майки заявяват, че децата им не обичат плодове и зеленчуци или ги ядат доста избирателно. Това не е вроден вкус, а възпитание, отбелязва д-р Ралчева. Това са деца, на които дълго време храната е смилана, не е давана на едри парченца. Така те не могат да привикнат към натуралните вкусове. Майките не бива да казват пред децата си: „Той не яде това!“ Малкото се повлиява от мнението на родителите си.

С малки хитрости децата ядат повече зеленчуци

Как да се научат малките да ядат натурални храни?

Не бива винаги всичко да се бели и чупи на малки парченца. Весел подход е да се нарежат зеленчуци – чушки, домати, моркови или краставица, под формата на цветя или смешни фигурки. „Ако детето откаже една храна, не го насилвайте. Изчакайте ден-два, после пак му я предложете“, съветва педиатърът.

В много домове готовите десерти се държат в достъпен шкаф и децата похапват често от тях. Така те са в едно полузаситено състояние и не могат да усетят истински глад, за да приемат и натурални продукти в храната си. Предпоставка за доброто хранене е да дадем възможност на стомаха да се изпразни.

Имуностимулатори и хомеопатия

хомеопатия глобулиИма и трета възможност за укрепване на защитните сили – чрез имуностимулатори или хомеопатични продукти. „Лично аз предпочитам хомеопатичните препарати, защото са по-естествени. Профилактично препоръчвам инфлуцид за два месеца – два пъти дневно по две таблетки.

Друга възможност са Шуслеровите соли. Преди сезона на вирусите може да се направи двумесечен курс със сол №4 – два пъти по една таблетка дневно. Може да се включи и комбинацията, позната като имунна програма – солите с номера 3, 6 и 7“, казва д-р Ралчева. Тя препоръчва и други индивидуални комбинации за детето.

Предварителните прогнози били, че първите случаи на грип ще са в края на октомври, но по всичко личало, че ще закъснеят. Обикновено грипната вълна се надига през декември-януари. Срещу най-разпространените за сезона щамове има ваксина. „Не бих препоръчала да се имунизират за грип малки бебета до 6-12 месеца. По-умество е да се ваксинират хората около него, за да не му предадат вируса“, пояснява педиатърката.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Протеините са най-важни за детския имунитет беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *