събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПротеините са най-важни за детския имунитет

Протеините са най-важни за детския имунитет

Имунитетът е единствената система, която при раждането на детето е недоразвита и съзрява през първите 6-7 г., казва д-р Татяна Ралчева, педиатър в болница „Софиямед“ и в ХV ДКЦ в София. Това обяснява защо майките понякога споделят, че синът или дъщерята тръгват на училище и спират да боледува. През първите години имунната система се нуждае от подпомагане, за да се справи с вирусните инфекции.

Имунитетът на малките се гради с постоянство

имунитет децаИзграждането на имунитета обаче не става кампанийно, допълва педиатърът. Много пъти родителите я питали кога да започнат да повишават защитните сили на малкото. „Изграждането им започва от най-ранна детска възраст. Започва още от кърменето, когато те получават с майчиното мляко някои необходими антитела“, пояснява д-р Ралчева.

От раждането трябва да започне и закаляването. Наскоро тя посетила дом с новородено, където всички били плувнали в пот. Питали лекарката на каква температура трябва да отглеждат бебето и останали учудени, че 18-24 градуса са достътачни. Много важно било малкото редовно да се извежда на разходка сред природата. Това трябва да продължи и през следващите години, като при първа възможност се добавят още физическа активност и спорт.

Д-р Дукова: Грешка е винаги да се търси стимулиране на имунитета

Спортът е важен за децата – закалява ги

„Спортът и движението са важни по много причини. Развиват мускулатурата. Това е много важно например при астма – отваря се гръдният кош. С плуване и тичане се адаптират към температурата на околната среда. С активно движение децата изразходват енергия и се подобрява апетита им“, аргументира се д-р Ралчева. Липсата на физическо натоварване е основна причина за наднорменото тегло. „Все още за някои майки идеалът е дебело бебе. Те си мислят, че като е дебеличко и пухкаво, ще се справи по-лесно с болести и инфекции. На практика това не е така“, казва още тя.

Правилното хранене е от основно значение за имунитета, изтъква още специалистката. След 1-та годинка трябва да се включват 5-те групи продукти – месо и мляко, млечни изделия, въглехидрати (ориз, хляб), плодове и зеленчуци. Храната трябва да бъде правилно разпределена. Най-важни са протеините, защото клетките от нашите съпротивителни сили са изградени от тях. Важни са за целия организъм. Днешните деца ядат твърде много вафли и готови десерти. Майките са стреснати, когато им кажа, че шоколадът е препоръчителен само веднъж седмично. Добре е малките до 2 г. изобщо да не познават шоколада.

Много деца между 3 и 5 г. са с постоянно запушен нос

Как да разпределяме порциите при хранене

Важно е и как се разпределят порциите. При децата от 1 до 4 г. са препоръчителни 4 хранения. Вместимостта на стомаха все още е малка, затова е добре порциите да са равностойни. Особено през есента трябва да се увеличи приемът на пресни плодове и зеленчуци, за да подготвим организма да се запаси за през зимата.

Някои майки заявяват, че децата им не обичат плодове и зеленчуци или ги ядат доста избирателно. Това не е вроден вкус, а възпитание, отбелязва д-р Ралчева. Това са деца, на които дълго време храната е смилана, не е давана на едри парченца. Така те не могат да привикнат към натуралните вкусове. Майките не бива да казват пред децата си: „Той не яде това!“ Малкото се повлиява от мнението на родителите си.

С малки хитрости децата ядат повече зеленчуци

Как да се научат малките да ядат натурални храни?

Не бива винаги всичко да се бели и чупи на малки парченца. Весел подход е да се нарежат зеленчуци – чушки, домати, моркови или краставица, под формата на цветя или смешни фигурки. „Ако детето откаже една храна, не го насилвайте. Изчакайте ден-два, после пак му я предложете“, съветва педиатърът.

В много домове готовите десерти се държат в достъпен шкаф и децата похапват често от тях. Така те са в едно полузаситено състояние и не могат да усетят истински глад, за да приемат и натурални продукти в храната си. Предпоставка за доброто хранене е да дадем възможност на стомаха да се изпразни.

Имуностимулатори и хомеопатия

хомеопатия глобулиИма и трета възможност за укрепване на защитните сили – чрез имуностимулатори или хомеопатични продукти. „Лично аз предпочитам хомеопатичните препарати, защото са по-естествени. Профилактично препоръчвам инфлуцид за два месеца – два пъти дневно по две таблетки.

Друга възможност са Шуслеровите соли. Преди сезона на вирусите може да се направи двумесечен курс със сол №4 – два пъти по една таблетка дневно. Може да се включи и комбинацията, позната като имунна програма – солите с номера 3, 6 и 7“, казва д-р Ралчева. Тя препоръчва и други индивидуални комбинации за детето.

Предварителните прогнози били, че първите случаи на грип ще са в края на октомври, но по всичко личало, че ще закъснеят. Обикновено грипната вълна се надига през декември-януари. Срещу най-разпространените за сезона щамове има ваксина. „Не бих препоръчала да се имунизират за грип малки бебета до 6-12 месеца. По-умество е да се ваксинират хората около него, за да не му предадат вируса“, пояснява педиатърката.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -