четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛекари: Пушачите да доплащат за лечението си

Лекари: Пушачите да доплащат за лечението си

Пациентите, които страдат от белодробни заболявания и са пушачи, да доплащат за лечението си. Това предлага пулмологът д-р София Ангелова от белодробната болница. Аргументите й са два: до голяма степен те сами са причинили страданието си, а и цигареният дим неутрализирал лекарствата, които им се дават.

Много от пациентите ми не спират да пушат въпреки тежките белодробни заболявания, които имат – бронхити, пневмонии и ХОББ, допълва д-р Ангелова. Някои били до такава степен зависими от пристрастяването си, че първо пушели цигарата, а после влизали да им вливат лекарствата. Това е много опасно за самия пациент, констатира специалистката. Медикаментите, които се дават при повечето белодробни заболявания, разширяват бронхите, за да могат болните да дишат спокойно. Свиркането и свистенето са признак за спазъм на бронхите. Ако болните пушат след като са приели медикаментите, димът влиза много надълбоко и достига алвеолите, пояснява д-р Ангелова.

Последните проучване на двама аналитични химици на тютюна установили, че токсичните вещества в него не са 5000, а двойно повече. В процеса на горене се отделяли допълнително отрови. Алвеолите са най-фината част от белия дроб, където всички тези отровни вещества предизвикват възпаления и дори израждане на клетките, казва пулмологът. Токсичните елементи се резорбират много по-бързо в кръвта.

Затова тя смята, че пациентите-пушачи с тежки белодробни заболявания трябва да плащат за лечението си, смята д-р Агелова. Никотинът не само води до пристрастяване, но свива кръвоносните съдове и влошава храненето на тъканите. Засилва и образуването на кръвоносни съдове – този процес се нарича ангиогенеза и се свързва с рака.

Трудно ми е да разбера пушачите, които не оставят цигарите дори при тежка болест, казва специалистката. Някои от тях са много болни – бронхите им са пълни със секрет и не могат да дишат, но зависимостта им не позволявала на здравия разум да надделее.

При грипни или други вирусни инфекции пушачите най-дълго се влачат по лекари. Цигареният дим неутрализира ефекта от лекарствата, например кортикостероидите. Все едно болният приемал вода. Много лекари дават лош пример, защото и те пушат, призна д-р Ангелова. Проучване отпреди забраната сочи, че 23% от джипитата палят цигара пред пациентите.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -