вторник, 30 май, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеД-р Дукова: Грешка е винаги да се търси стимулиране на имунитета

Д-р Дукова: Грешка е винаги да се търси стимулиране на имунитета

Много родители водят децата си от най-ранна възраст на почивка на море. Морската вода и пясъкът обаче са сериозен риск за здравето на малките. Топлата и влажна среда е идеална за микробите, посочва д-р Мила Дукова, общопрактикуващ лекар в столичния кв. „Красно село”. Болестите, които децата развиват на морето, най-често са с прояви на диспепсия в стомашно-чревния тракт, която протича с гадене, повръщане, болки в корема, температура, диария.

По това време на годината се срещат още инфекции с варицела или инфекция с Епщайн-бар вирус, който причинява инфекциозна мононуклеоза. Те причиняват по-голям срив на имунната система. И двата вируса си остават завинаги в организма, като имунитетът взема надмощие в даден момент.

Много е важно имунитетът да е в добра форма, за да не се развиват усложнения след вирусни инфекции. Но невинаги е необходимо той да бъде стимулиран, посочва д-р Дукова. По-скоро е нужно да бъде балансиран. Като привърженик на природните методи на лечение, тя препоръчва още при първите симптоми да се приложи хомеопатия. Това дава шанс на организма сам да се справи с инфекцията. Проследяването от лекар на 2-3 дни е нужно, за да се види дали терапевтичната схема е сработила, трябват ли други медикаменти. „Може да балансираме имунитета с хомеопатия – например Шуслерова сол №3 и/или Инфлуцид. Дават се три пъти по една таблетка в продължение поне на месец след боледуването”.

Прекалено стимулиране на имунитета може да отключи силна алергична реакция

„Майките винаги искат да засилят имунната система на децата. Понякога това може да е голяма грешка”, смята лекарката. Някои малчугани всъщност имат много силна имунна реакция. „Ако при тях продължим да повишаваме и без това силния имунен отговор на организма, „ще извадим очи, вместо да изпишем вежди”, допълва специалистът. Рискът е такива деца да отключат свръх алергични прояви. Тогава пак ще са необходими химични препарати за овладяването и баланса на имунния отговор. Целта на минералната и хомеопатична терапия е да балансира имунитета, да облекчи реакцията, когато е силна, и да я засили, когато е недостатъчна.

Друга често срещана грешка е да се избързва с понижаването на температурата. Високите градуси обаче са много добра защитна реакция на организма при инфекция. Нито един вирус няма да издържи повече от час-два на 38-39 градуса. Свалянето на температурата до 36-37 градуса създава условия за размножаване на болестотворните причинители.

Иначе масовите случаи в кабинета на д-р Дукова тези дни са деца със зачервено гърло, висока температура и трудно преглъщане. Много са случаите на херпангина, причинявана от вируси. При нея гърлото е силно зачервено, по устната лигавица излизат дребни везикули (малки, пълни с течност мехурчета), които се пукат и местата са много чувствителни. Така оголената лигавица става силно болезнена, дори при преглъщане. Най-малките бебета не могат да преглътнат понякога даже слюнката си.

Не купувайте сами антибиотици за детето!

Има и доста деца с гнойна ангина. Тя се проявява с бели налепи по сливиците, лош дъх от устата и висока температура. Тъй като тази ангина е бактериална, често за лечението се предписват антибиотици. Повечето майки, които водят децата си при д-р Дукова, обаче знаят от нея, че като първа помощ веднага могат да включат хомеопатични препарати. Шуслеровата терапия с минерални соли е ценен помощник в началото на всякакви възпаления и инфекции на дихателните пътища. На всеки кръгъл час се дава Шуслерова сол №3 железен фосфат, Инфлуцид, който има противовирусно действие или Тонзилотрен при възпалено гърло, пояснява лекарката. Детето все пак трябва да бъде прегледано от специалист, който да прецени дали заболяването може да се овладее само с тези мерки или се налага добавянето и на друга терапия.

Макар и рядко, някои родители сами купуват антибиотици за детето си в аптеката. Обикновено те са информирани и добре образовани хора, но не си дават сметка, че подлагат на сериозен риск болното дете. Може да не уцелят правилното лекарство или да дават неподходяща доза. Обикновено в такива случаи пак стигат до лекар, налага се пиенето на втори или трети антибиотик, което създава риск за гъбична инфекция. Освен това при херпангина е излишно да се взема такъв препарат, тъй като става дума за вирусно заболяване.

За здрав имунитет – по-малко часове пред компютъра и екрана

Ако искат децата им да се справят по-леко с вирусите и бактериите, нека майките дават повече природни средства. Няма нужда да се приемат изкуствени витамини, сега има голям избор на сезонни плодове и зеленчуци. Наистина, в закупените от магазина невинаги се съдържат достатъчно витамини и минерали, затова може да се приемат допълнително Шуслерови соли например. „Нека малките да прекарват повече време на чист въздух сред природата. Не става дума да ги заведем в градския парк, а за разходка в гората или планината”, съветва д-р Дукова.

За да са здрави, децата трябва да спят достатъчно и да се контролира времето, което прекарват пред компютъра. Вълнуващите видео игри и филми, стоенето вечер до късно на гости или пред екрана са сред причините те трудно да заспиват или да имат неспокоен сън. Понякога нощната почивка се нарушава заради дълго пътуване или смяна на обстановката. Притеснително е, че често възрастните забелязват проблема, едва когато започнат затрудненията в училище.

„Някои родители не могат или не искат да съобразяват активностите си с режима на малките. За да спи добре детето, могат да помогнат определени ритуали, които го успокояват и настройват за сън. Четенето на приказки е отличен метод. Има и природни средства, които по безопасен и щадящ начин успокояват нервната система на децата – като билков чай, хомеопатичното лекарство Дормикинд при по-малките или Киндинорм при по-големите малчугани, изпитващи затруднения с вниманието и концентрацията в училище, за които моите пациенти споделят, че помагат“, разказва д-р Дукова.

Профилактика с хомеопатия гони настинките

Някои майки отсега се тревожат за есента, когато децата тръгват на ясла или градина, особено ако са по-болнави. В групите с по 20-30 деца често се завъртат вируси. Някои малчугани имат по-добър имунитет и се справят леко с една инфекция или обикновена хрема. Други могат да се заразят само от едно кихване. Има и такива, които две седмици са здрави, а три боледуват. Понякога се стига и до антибиотици, а ако ситуацията се повтаря често, лекарката съветва родителите временно да спрат детето от посещение на детското заведение.

Лекува ли се детето с антибиотици два пъти месечно, това е твърде много и е по-добре да се търсят начини подобно изпитание да се спести на малкото. Затова за най-малките д-р Дукова препоръчва още преди тръгването на ясла или градина профилактичен курс с хомеопатичния препарат Имунокинд, подходящ за деца от 0 до 6 г. Той подсилва детския организъм да се справи с респираторните инфекции, укрепва защитата на кожата и лигавиците, подобрява обмяната на калций, който е много важен в ранна детска възраст.

Всеки ден се взима 3 пъти по 1 табл. в продължение на един, а още по-добре на два-три месеца. В много случаи след детето, прихванало вирус в яслата, боледува и цялото семейство. За по-големите деца и възрастните е подходяща профилактика с 3 таблетки дневно от хомеопатичното лекарство Инфлуцид в рамките на поне месец. А още при първи белези на настинка д-р Дукова съветва към препарата да се дава и Шуслерова сол №3. „Минералите са необходими за имунитета. Лично аз пия от всяка Шуслерова сол по две таблетки дневно“, споделя тя.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -