петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗащо минералите са толкова важни за имунитета

Защо минералите са толкова важни за имунитета

Имунитетът по своята същност представлява невъзприемчивост към чужди организми и се разделя на вроден и придобит, казва д-р Детелина Христова, педиатър в 12-о ДКЦ в София. Вроденият е неспецифичен, т.е. не се променя за различните патогени и имунната защита не се усилва след повторна среща с микроба. Той включва защитни механизми като кожата и лигавиците,които не позволяват проникване на микроорганизми,нормалната бактериална флора не позволяваща заселването на болестотворни причинители.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Много деца са с постоянно запушен нос
Диагностика по аюрведа, лечение – с шуслерови соли
Как да лекуваме детския бронхит?
Протеините са най-важни за детския имунитет

Има и клетки, наречени макрофаги, чиято задача е да унищожават всеки вредител. Придобитият имунитет е специфичен. Той се активира при преодоляване на вродения имунитет. Реакцията тук е строго индивидуална спрямо конкретния „пришълец“. Този имунитет функционира чрез специализирани имунни клетки, които директно унищожават патогените или произвеждат антитела, които ги неутрализират. Има и клетки на имунологичната памет. При втора среща с причинител, който те познават, много бързо се произвеждат антитела и така вирусът или бактерията изобщо не могат да се размножават. Грипният вирус обаче се променя много бързо, така че дори едната година да сме си изработили имунитет, през следващата отбранителните ни сили няма да разпознаят променените вируси.

Защо минералите са толкова нужни на имунната система

Шуслерова сол номер 3 – ферум фосфорикум, е важна, защото желязото участва в състава на хемоглобина, който пък е основният преносител на кислорода в клетката. Това е основен енергиен източник за нея, само така тя може да изпълнява основните си функции. Ферум фосфорикум увеличава вътреклетъчните нива на желязото в макрофагите и гранулоцитите, като така засилва фагоцитарната активност (процеса на поглъщане и унищожаване на вредни микроорганизми). Магнезиум фосфорикум (номер 7) пък оказва влияние върху производството на енергия, като участва в структурата на доставящите енергия– аденозин трифосфат съединения.

Калиум сулфурикум (№6) също подпомага навлизането на кислорода от кръвта в клетката, стимулира чернодробната функция и по този начин ускорява процесите на елиминация и детоксикация.

Обичайно през септември започва имунизацията против грип с актуалната за сезона ваксина. Децата, които непременно трябва да се ваксинират, са тези с хронични заболявания като астма, диабет и сърдечносъдови пороци, също и тези, които се посещавали детска градина и са боледували много. Не препоръчвам повсеместната имунизация против грип, казва д-р Христова. Шуслерови соли може да се вземат и за да се облекчи реакцията на организма при ваксиниране. Например соли с номера 3, 4 и 10 помагат при имунизация, не само при тази против грип. Желателно е те да се взимат поне 10 дни преди и след поставянето на инжекцията.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -