сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак се възстановява имунитет след варицела?

Как се възстановява имунитет след варицела?

За разлика от инфекцията с морбили, прекаралите варицела и ентеровирусна инфекция не предизвикват сериозно потискане на имунната система. Наблюдават се обичайните за реконвалесцентния (възстановителния) период на което и да е инфекциозно заболяване отпадналост и бавно възвръщане на силите и жизнения тонус.

През този период е необходима постепенна, в рамките на няколко дни адаптация към нормалния жизнен ритъм. Уместно е да се избягва активния „светски посещения на събирания, рождени дни, тъй като контактите с голям брой хора, особено деца, носят риск от нова инфекция.

Вижте още: Как да се борим с вирусите, които си остават завинаги наши?

Нормалната физическа активност трябва да се възстанови за около седмица. Няма ограничения по отношение на храненето, но то трябва да бъде съобразно възрастта и вкусовете на детето, като захранването трябва да става постепенно. Естествените стимуланти на имунната система след боледуване се наричат кюфтенца, пържолки, супа топчета или телешко варено, в краен случай сладолед или крем карамел. Назначават се в достатъчно количество само при желание на пациента.

Допълнителният прием на витамини и хранителни добавки е безполезен. Аптеките са препълнени със средства за подобряване на имунитета и ако всичко писано за тях беше истина, болестите да са изчезнали. Ефектът от приемането им е основно психологически, което не е маловажно за душевното равновесие на родителите. Ако ще се дават, добре е да се подбират такива, които да са вкусни, да са от надежден производител и да не са безумно скъпи.

Принципът е, че колкото по-малко лекарства приема човек, по-щастливо живее. Особено ако е дете.

д-р Атанас Мангъров Д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести, София, за „24 часа“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -