Витамин А се оказа ключов за имунната система

PRINT
яйца диета

Витамин A е от ключово значение за имунитета, откриха учени от университета Purdue. Без него организмът не е достатъчно защитен от инфекции. Витаминът подпомага работата на имунните клетки в червата, които са важна част от имунитета.

Ретиноевата киселина – жизнено необходима на имунитета

Американските учени установили, че ретиноевата киселина, която е метаболит , получен след разграждане на витамин А, е жизнено необходима за два от трите вида вродени имунни клетки, които обитават червата. Витамин A се съдържа в черен дроб, масло, жълтък от яйце, мляко и др.

Някои растения като морковите съдържат каротин (провитамин А), който в червата и в черния дроб се разгражда до витамин А. Важна подробност е, че този витамин е мастно разтворим и затова за усвояването му са необходими мазнини.

Видове имунни клетки

имунитет имунна системаЧовешката имунна система се състои от две категории клетки, които работят заедно, за да помогнат на организма да се справи с инфекциите. Първата категория са вродените имунни клетки – лимфоидни и бели кръвни клетки, които веднага атакуват причинителя на инфекцията.

Втората категория се състои от адаптивни имунни клетки (Т-клетки и В-клетки), т.нар. придобит имунитет, които се появяват на „сцената на битката“ малко по-късно. Те са по-ефективни за разпознаване, унищожаване или неутрализиране на патогените. Сега в проучването става ясно, че ретиноловата киселина помага за правилно разположение в червата на вродените лимфоидни клетки.

Ново разбиране за ролята на витамин А

Досега беше известно е, че дефицитът на витамин А повишава чувствителността към различни заболявания и намалява концентрацията на имунните клетки в чревната мукоза. Сега обаче учените са идентифицирали специфичната роля, която играе витамин А в имунната система, както и неговите ефекти върху определени клетки и биологични процеси. По-добро разбиране на факторите, които влияят върху имунната система, ще отвори нови възможности за разработване на нови подходи и терапии на инфекции, автоимунни и възпалителни заболявания, убедени са учените.

Източник: Purdue University

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Витамин А се оказа ключов за имунната система беше последно модифицирана от: декември 27th, 2018 Iliana Angelova
loading...