петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХранене20 ползи за здравето, ако ядем маслини

20 ползи за здравето, ако ядем маслини

Маслините са не само вкусни, но и много полезни за здравето. Преди години е имало тенденция да се препоръчват диети с ниско съдържание на мазнини. Оказало се обаче, че тогава хората са склонни да ядат повече сладки храни. В резултат се стига до наднормено тегло по-бързо и лесно. Сега диетолозите обръщат внимание, че има значение видът на мазнините, които приемаме. Тези в маслините са предимно мононенаситени, което значи че са полезни за сърдечносъдовата система и сърцето. Ето и някои интересни факти за тях:

1# Маслините премахват излишния холестерол в кръвта.

2# Маслините помагат за контрола на кръвното налягане.

3# Маслините са източник на диетични фибри, явяват се като алтернатива на плодове и зеленчуци. В половин чаша се съдържат 1,5 г фибри, които се грижат за доброто храносмилане и дават усещане за ситост.

4# Маслините са чудесен източник на витамин Е. Той е мощен антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане, свързано с болести като рак и болестта на Паркинсон. Витамин Е намалява възпалението в стомашно-чревния тракт, свързано с дразнене и подуване. Помага за предотвратяване на атеросклерозата, при която артериите се втвърдяват и стесняват. Приемането на добавки с витамина крие риск от предозиране. По-добре е да ядете храни, богати на витамин Е. Като маслините.

5# Маслините действат като антиоксидант, който защитава клетките. Съществува риск то да увреди здравите клетки и в някакъв момент да отключи рак. 

6# Маслините намаляват последиците от дегенеративни болести като Алцхаймер, доброкачествени и злокачествени тумори, включително разширени вени, които не са в особено тежко състояние.

7# Маслините помагат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, които могат да доведат до до инфаркт на миокарда или дълбока венозна тромбоза.

8# Маслините защитават клетъчните мембрани срещу болести като рак.

9# Маслините са чудесна защита срещу анемия.

10# Маслините повишава фертилитета и репродуктивната система.

11# Маслините играят важна роля в поддържането на имунната система, особено когато тя трябва да се справя с оксидативен стрес (при излагане на вредни вещества от околната среда) и вирусни заболявания.

12# Ако списъкът дотук не ви е достатъчен, помнете, че те са и чудесен афродизиак.

13# Маслините са храна, богата на минерали като натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор и йод.

14# Доставят на организма важни витамини и аминокиселини.

15# Съдържат олеинова киселина, която защитава сърцето. Тя има потенциала да намалява кръвното налягане и да повишава добрия холестерол. Също така се свързва и с по-добър контрол на кръвната захар.

Неутрализират ефекта от вредни вещества в околната среда

16# Маслините съдържат полифеноли, естествен химикал, който намалява оксидативния стрес в мозъка. Ако всеки ден изяждате порция маслини, помагате за подобряване на паметта си с до 25%.

17# Една чаша маслини е храна, чудесен източник на желязо – 4.4 mg.

18# Редовната им консумация може да подобри външния вид на лицето, защото бръчките може да намалеят с 20%. В тях се съдържа олеинова киселина, която поддържа кожата мека и здрава.

19# Яжте 10 маслини преди хранене и можете да намалите апетита си с до 20%. Това е така, защото мононенаситените мастни киселини, които се съдържат в маслините, забавят процеса на храносмилането и стимулират отделянето на хормон холецистокинин, който изпраща сигнали към мозъка, че сме сити.

20# Помага на организма да стимулира производството на адипонектин – вещество, което изгаря мазнините до пет часа след поглъщането.

маслини ползи
Различните сортове маслини имат сходно съдържание на полезни вещества.

Еднакво полезни ли са различните сортове маслини?

На пазара се предлагат много и различни сортове маслини. Те може да се приготвят по различни технологии. От хранителна гледна точка няма значение дали ще изберете зелени, черни, каламата или някакви други маслини. Съдържанието на полезни вещества в тях е доста сходно.

Разликите в цвета се дължат на тяхната зрялост. Зелените маслини се берат рано, а черните се берат, след като са узрели.

Промените във вкуса между различните сортове се дължат на метода на обработване и колко дълго трае той. Пресните маслини от дървото са горчиви, така че трябва да преминат процес на мариноване, за да бъдат вкусни.

За целта се използва разтвор от вода и сол. Ако имате хипертония (високо кръвно налягане), трябва да изберете маслини, които имат по-малко натрий. Ако искате да намалите съдържанието на натрий в маслините, изплакнете ги с вода, преди ядене или готвене.

Колко маслини трябва да ядете на ден?

Придържайте се към една шепа на ден – това е около една четвърт чаша. Това количество ви дава всички предимства на плода. Ако консумирате повече от това и калориите могат да се увеличат, както и солта.

Източник: health24.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -