понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак да надхитрим дете, което не иска да пие лекарство

Как да надхитрим дете, което не иска да пие лекарство

Да се даде точната доза лекарство на болно дете невинаги е лесно. Понякога сиропът има странен вкус, хапчето е горчиво, а капките за нос са непоносимо дразнещи. Ето няколко съвета от експерти как да се справите със ситуацията, цитирани от немското сп. „Фокус“.

Ако се наложи детето да взема по-продължително време лекарства, направете специален ритуал, съветва проф. Герд Глеске от Университета в Бремен. Например при инхалиране му прочетете любима приказка. Това ще го разсее от лечебната манипулация.  Родителите да внимават как коментират лекарствата. „Това мирише странно“ е фраза, която няма да убеди детето, че медикаментите ще са му от полза. Не се впускайте в дискусии, а действайте.

Капки за очи

Ако детето е стиснало очите, можете да сложите капките във вътрешния ъгъл. Когато ги отвори, те ще влязат вътре, съветва Ерика Финк, фармацевт във Франкфурт и председател на Федералната аптечна камара. Ако и двамата родители са там, единият внимателно отваря леко окото, а другият капва в него.

Играта с таблет помага на очите, но да се гледа от 40 см разстояние

Капки за нос

За да сложите капки за нос, детето трябва да е легнало по гръб, казва д-р Улрих Фегелер от Федералното сдружение на детските лекари в Германия. Притиснете едната ноздра отвън, а в другата капнете от капките. При много малки деца може да се напои клечка за уши и с нея да се мине по лигавицата.

Дозирайте точно сиропа

Внимавайте с точната доза при сиропите! Когато сипвате, стойте винаги на светло и проверете два пъти дали количеството е точно. При бебетата може да се ползва еднократна спринцовка, с която сиропът да се даде в устата. Детето ще го погълне най-добре, когато стои право. Ако цялата мерителна лъжичка му идва в повече, може да дадете на два пъти по половинка. Може да смесите остатъка с напитка, която малкото обича, съветва проф. Глеске. Някои плодови сокове и чайоне съдържат съставки, които може да влязат в реакция с медикаментите. Ако обаче няма друг начин да се даде лекарството, това е вариант. За всеки случай нека родителите прочетат листовката за възможни взаимодействия.

Случи ли се детето да изплюе част от сиропа, не давайте на мига допълнителна доза, преценена на око. По-добре дайте малко повече при следващия прием. Така ще избегнете риска от предозиране.

Уголемена трета сливица при деца – кога и как се лекува

Не бързайте да давате лекарства при съвсем леки симптоми

Невръстните пациенти имат по-малко тегло от възрастните и при тях лекарствата действат по-силно. Затова подробно се информирайте колко дълго да ги давате и как точно да определите дозата. В листовката е описано дали се вземат преди или след хранене, дали са нужни повече течности.

Не бързайте при най-леката хрема да давате медикаменти, казва проф. Глеске. Най-честата грешка е, че родителите дават препарати, които са останали от преди и просто са налични в домашната аптечка. Изчакайте малко дали симптомите няма да се разминат от само себе си и тогава при нужда потърсете лекар.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -