четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛекарство сироп за деца не бива да се дозира с лъжица

Лекарство сироп за деца не бива да се дозира с лъжица

Повечето медикаменти за малки деца са под формата на сиропи. Родителите често дават „сокчетата“ срещу кашлица, температура или болки спомощта на супена или чаена лъжица. Това е погрешно, казва Ерика Финк, президент на Федералната камара на аптекарите. Възрастните смятали подобни препарати за безвредни и не обръщат достатъчно внимание на точното отмерване на дозата.

С обикновено лъжица може да се обърка точната доза

Така обаче имало реална опасност да се даде повече или по-малко от необходимото. Когато става дума за лекарства, описанието една чаена лъжица е неточно, защото няма един-единствен размер, казва Финк. За съжаление прилаганите в опаковката лъжички или чашки не са лесни за прецизна употреба. Проучване сред 300 американски семейства показало, че дори с тях родителите дават сироп с до 40% отклонение от предписаната доза. Или накланяли твърде бързо шишето, или не виждали добре отбелязаните милилитри.

Дозата може да се окаже недостатъчна и ако се прилага един любим трик – сиропът да се слага в яденето. Когато са болни, малките са злояди и може да не изядат цялата порция, предупреждава специалистката. Ако детето не харесва вкуса на лекарството, по-добре питайте лекаря дали не можете да го смените с друго, съветва тя.

Често малките се нуждаели от съвсем малки дози лекарство. Например предозиране на болкоуспокояващи с парацетамол може да предизвика увреждане на черния дроб, обяснява фармацевтката, цитирана от немския сайт „Нетдоктор“. Грешната доза антибиотик също крие риск за здравето. По-малко от лекарството води до резистентност на бактериите, а повече – до нежелани странични ефекти. Това са все основателни причини майките да дозират по-прецизно сиропите според предписаното от лекаря.

Ерика Финк препоръчва на родителите да използват пластмасова спринцовка от аптеката, на която ясно се виждат милилитрите. Спринцовката можело лесно да се измие и отново да се използва.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -