петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниХормонално-заместителната терапия при менопауза вдига три пъти риска от рак

Хормонално-заместителната терапия при менопауза вдига три пъти риска от рак

Хормонално-заместителната терапия увеличава риска от рак на гърдата три пъти. Това са резултатите от най-голямото проучване по този въпрос. То се проведе след 10 години ожесточени дебати по темата, съобщава британският в. „Гардиън“.

Миналата година например Националният институт за здраве и клинични постижения (водеща институция във Великобритания, която определя стандартите на медицински грижи) препоръча на лекарите по-често да предписват хормонално-заместителна терапия на техните пациентки. Лечението се назначава на жени, които се оплакват от болезнените симптоми на менопаузата. Това са най-често горещи вълни, нощно изпотяване, мигрена, промени в настроението и депресия. Смята се, че много от представителките на нежния пол предпочитат да страдат в мълчание, защото се срамуват да потърсят помощ.

При тази терапия се цели повишаване на нивото на женските хормони, които намаляват рязко в резултат на менопаузата. През последните 10-12 г. хормоналните хапчета се предписват значително по-рядко. През 2002 г. експерти изказват предположението, че те увеличават риска от рак на гърдата. Оттогава досега учените водят дебат по темата и за това, дали тези заключения са справедливи.

Сега обаче съвместното изследване на Института за онкологичните заболявания и Breast Cancer Now показа, че откритата по-рано връзка между риска от рак на гърдата и хормонално-заместителната терапия не само се потвърждава, но дори е била подценена. Проучването осъществило наблюдение на 100 000 жени на възраст над 40 г.

Установило се, че приемането на комбинация от естроген и прогестерон в продължение на 5 г. повишава 2,7 пъти риска от рак на гърдата. Сравнението е било направено с жени, които не са вземали никакви лекарства или са пили само хапчета с естроген. Провеждането на хормонално-заместителна терапия в продължение на 15 г. или повече покачва риска от рак на 3,3 пъти.

Според статистиката ракът на гърдата се среща при 14 от 1000 жени над 50 г. Хормоналните лекарства повишават тази стойност до 34 души на 1000, заключават експертите.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -