понеделник, 20 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКакво да сложим в пътната аптечка за морето

Какво да сложим в пътната аптечка за морето

Пътната аптечка е неотменима част от багажа, особено когато пътуваме с деца. Подобни са и впечатленията на фармацевта Ростислав Курдов от Стара Загора (на снимката). „Отиваме на море, какви лекарства да взема със себе си?“ Този въпрос обикновено му задават грижовни майки, които търсят съвет в аптеката. Опитът си от такива разговори и преценката за различните реални ситуации, в които е много вероятно да изпаднете по време на морската почивка, фармацевтът е обобщил в два списъка – един за възрастните и втори за децата.

Преди това той чете доста „съвети“ по форуми и групи. Дори стига до извода – след като чете едно от предложенията,  че парите за нощувките на морето ще са почти равни на стойността на лекарствата, които „задължително“ трябва да вземете. С експертния си опит обаче съставя списък, в който медикаментите струват общо около 30 лв. Ето и двата варианта на пътна аптечка.

Лекарства срещу температура и болка за родителите

В групата за „Мама и Тати“ са необходими само болкоуспокояващо, температуропонижаващо, противодиарично и витамини, или по-точно:

  1. Капсули или таблетки, съдържащи ибупрофен или парацетамол – лично аз нося със себе си ибупрофен, защото ще ми помогне при главоболие, болки в кръста или дори при повишена температура над 38 градуса. Препоръчвам да си вземете форми със съдържание на ибупрофен над 200 mg.
  2. Пробиотик в комбинация със съставка против диария – на пазара има доста добри комбинирани продукти, които нормализират чревната микрофлора, но и имат съставка с антидиарично действие. Тези комбинации, препоръчвам да си ги пиете по време на цялото море, за да си гарантирате една активна почивка.
  3. Витамини – с цел повишаване на имунната система препоръчвам комбинирани витамини или най-простото витамин С на таблетки. 300 до 500 мг дневно витамин С е добре да се приема 10 дни преди почивката, както и по време на цялата почивка. Прекомерното излагане на слънчевите лъчи също води до спад в имунитета и нерядко е причина за развитие на респираторни вирусни инфекции, подобно на тези през зимата.

Пътната аптечка спасява от неприятности през отпуска

Витамини и първа помощ при рани за децата

В групата за децата списъкът е малко по-дълъг:

  1. Ибупрофен или парацетамол, като взависимост от възрастта под формата на сироп или супозитории (свещички).
  2. Противодиариини прахчета – какво да изберете се консултирайте с фармацевта.
  3. Пробиотик на прах – както и при възрастните е добре да давате пробиотик на детето през целия престой на морето, че дори и 2-3 дни преди деня на тръгването.
  4. Свещички против повръщане – препоръчвам именно свещичките, тъй като според мен не винаги натриевия цитрат е достатъчно ефективен.
  5. Витамини на сироп – както написах по-горе промяната в климата и по-продължителното излагане на слънце намаляват защитните сили на организма. Започнете да давате витамини на детето още 10 дни преди предвидената почивка.
  6. Сет за рани – йодасепт като маз или спрейове за дезинфекция и подпомагане зарастването на раните, лепенки (желателно е да са лента, от която да си отрежете точен размер, какъвто ви е необходим).

В „Морската аптечка“ и за двете групи са задължителни продукти против ухапване от комари и насекоми и слънцезащитни средства. Първо в аптечката няма да имате излишни неща. Продуктите в нея са за състояния, които се случват на всеки човек поне веднъж годишно, или с други думи няма да хвърлите нищо от нея, защото му е изтекъм срока. Второ в нея ще намерите продукти, които повлияват най-често срещаните симптоми по време на лятната почивка или профилактират тяхната поява.

Как да окажем първа помощ на дете при травма

Лекарства за алергия само след препоръка от лекар

В редица препоръка на майки из форуми става ясно, че масово в аптечката за лятната почивка майките взимат за децата различни лекарства срещу алергии. Аз лично не го намирам за задължително, защото алергиите в детска възраст е добре да бъдат диагностицирани от лекар, смята Курдов. Ако говорим за ухапване от насекоми, то има и козметични продукти, които успокояват ухапването. Ако от ухапването е развита сериозна алергична реакция, консултацията с фармацевт или лекар е много важна.

Има още един изключително важен съвет, който може да спаси почивката ви от неприятни здравословни проблеми:

На морето, поради по-продължително излагане на слънце, тялото губи по-голямо количество течности от нормален горещ летен ден вкъщи. Ето защо приема на голямо количество течности – вода и айрян е задължително. Дори съвсем малка загуба на течност е възможна до доведе до повишаване на телесната температура. Продължително състояние с висока температура, диария и/или повръщане, особено при децата, не трябва да се самолекува, тъй като може да бъде животозастрашаващо. Ето защо не подценявайте симптомите и потърсете навреме помощта на лекар.

Източник: savetitenafarmacevta.bg

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -