четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПътната аптечка спасява от неприятности през отпуска

Пътната аптечка спасява от неприятности през отпуска

Вирусите не знаят почивка и през лятото. В топлите месеци при нас често идват за съвет хора с остри вирусни състояния, казва Мариян Кирев, магистър фармацевт в аптека „Фармастор“. Оплакванията са най-различни – болки в гърлото, силна диария, която води до обезводняване. Най-неприятното е, когато това се случи на път. Малко предвидливост не е излишна – пригответе пътна аптечка с продукти от първа необходимост, съветва фармацевтът.

На първо място препоръчвам хомеопатичните продукти поради тяхната ефективност и безопасност. Те могат да се вземат както от бебета, така и от възрастни, посочва Кирев. Вземете с нас Цинабсин, Тонзилотрен, Гастрокинд, които могат да влязат в употреба на цялото семейство, ако ваканцията се наруши от типичните летни вируси, казва той. Добре е да се запасим също с добилите широка популярност Шуслерови соли, тъй като различни комбинации от тях помагат при повечето състояния, които могат да ни изненадат по време на отпуската – от възпалено гърло до слънчево изгаряне или леки травми, натъртвания по време на спорт.
Пътната аптечка се зарежда според възрастта на децата. Може например на кърмачето да му растат зъби или пък детето да е склонно към алергии. Майките също се нуждаят от грижа. За предменструален синдром помага комбинацията от солите №5 и №7. Те повлияват добре психиката, но и женското здраве като цяло. При слънчево изгаряне има друга утвърдена комбинация със солите №3 и №8 за възстановяване на електролитния баланс. Препоръчително е да ги използваме по-дълго време, може и през цялото лято, не само при внезапно появилия се проблем. Самата идея на Шуслеровата терапия е, че клетките винаги имат нужда от минерални соли. Те са в основата на цялата биохимия на клетките. Ако знаем как да ги използваме, много по-рядко ще се сблъскваме с различни здравословни проблеми, изтъква фармацевтът Мариян Кирев.

Магистър фармацевтът има своя лична любима комбинация – тя е от солите с номера 1, 3, 5 и 7. „Ползвам ги почти постоянно в зависимост от това, от какво се нуждае организмът ми в момента. Знаем, че има депа в организма и йерархия на потребление на минералите. Човешкият организъм се намира в постоянен процес на промени (изграждане и изчерпване на определени ресурси), затова трябва да се грижим за поддържането на минералния си баланс всеки ден.“ Ако хората се интересуват повече, могат да вземат от аптеката безплатен справочник за различни комбинации с Шуслерови соли според конкретния здравословен проблем.

По думите му трайна е тенденцията българинът да се грижи превантивно за здравето си, а не да чака да се разболее и тогава да започне да търси решение. Привържениците на хомеопатията умеят и знаят как да укрепят превантивно имунната си система. „Доста пациенти преди началото на зимния сезон например правят профилактичен курс с Инфлуцид и Шуслерова сол №3. Моето лично впечатление е, че така те боледуват по-малко“, посочва Кирев. Ефектът се вижда най-добре при бебетата и малките деца, тъй като при тях няма субективното изкривяване и лична преценка дали даден продукт помага. „Предстои ми да стана баща и със сигурност ще прилагам хомеопатично лечение при моето дете“, казва още той.

Слънцето е здраве, но и риск

През лятото не бива съвсем малки деца да бъдат излагани на преките му лъчи. През първите 5-6 месеца от живота им изобщо не е разумно те да бъдат водени на плаж. Ако все пак няма как да оставите малкото вкъщи и трябва да го вземете с вас по време на отпуската, заредете пътната аптечка с подходящи хомеопатични препарати. Гастрокинд ще помогне да се справите в случай на стомашно-чревни нарушения, а Дормикинд успокоява по-емоционалното дете, чийто сън се нарушава заради промените и новите преживявания от пътуването. Епидермисът на децата не е изграден, хидролипидният баланс също. Затова е добре през първите няколко месеца бебетата да стоят на шарена сянка – плажът не е място за тях. Ако се наложи допълнителна хидратация, дайте им Шуслерова сол №8, разтворена във вода. В ранна възраст децата са склонни по-често да получават алергични реакции от храна, дрехи или слънце. Примерни комбинации за кожни алергии са сол №6 (3 табл. сутрин), сол №10 (3 табл. на обяд) и сол №8 (3 табл. вечер). Те помагат за намаляване на зачервяването и отока.

Гърлото е особено уязвимо за летните вируси. Обикновено хората идват в аптеката и се оплакват от болки при преглъщане, леко повишаване на температурата и отпадналост. Може да е от вируси или бактерии, а може и да е смесена инфекция. В случай, че става дума за ангина, може да се приложи Тонзилотрен, който действа действащ бързо, ефикасно и безопасно. Той се използва както в острата фаза на ангината, така и при леки оплаквания. Действа противовъзпалително и успокоява болката в гърлото, укрепва защитните сили на организма, предотвратява рецидивите при хронични тонзилити. Към тази терапия може да се включи и утвърдена комбинация от солите №3, №12 и №9, които се пият съответно сутрин, обед и вечер по 5 табл.
Много пациенти страдат от болки в гърлото доста пъти в годината. Тогава препоръчвам взимането на Тонзилотрен по дълго време като използвам курс на лечение 3х1 табл. на ден за 2 месеца, сазва Кирев. Провеждат се три курса с интервал от 4 месеца между тях. Някои от пациентите включват и комбинация от соли за повишаване на имунитет за по-бърз ефект – соли №3, №7 и №6.

Хремите през лятото са много неприятни. На всеки се е случвало да се бори със запушен или течащ нос. Хомеопатията може да помогне, например с Цинабсин. Комплексното действие на този препарат е свързано с успокояване на възпалението, намаляване на отока на носната лигавица, потискането на отделянето на секрет и подобряване на носовото дишане. Много е важно да се реагира още в острата фаза при първите симптоми като бебета и деца до 12 г. вземат по 1 таблетка на всеки 2 часа до 8 на ден. Цинабсин се комбинира прекрасно с сол №3 и №8.

Малко хора знаят, че Шуслеровите соли могат успешно да допълват основната терапия при пациенти с ХОББ или астма. Сухият и прашен въздух в жегата понякога дразни дихателните пътища на хронично болните. При алергичната астма основната е №2, допълнена от солите №6, №10 и №12. При астма в ремисия може спокойно да се използва комбинация от №7, №2 и №3. Не бива да се спира основната терапия.

Шуслеровите соли могат да се прилагат при други пациенти с хронични заболявания като:
• артериална хипертония – соли №4 – 3 табл. сутрин и №8 -3 табл. вечер
• диабет тип 2 – соли №4 – 3 табл. сутрин и №6 – 3 табл. вечер
• остеопороза – соли №1 по 3 табл. сутрин, №2 по 3 табл. вечер и №11 по 3 табл. на обяд.
• разширени вени – соли №1 по 3 табл. сутрин, №4 по 3 табл. на обяд, №11 по 3 табл. вечер

Една от най-важните соли за лятото е ферум фосфорикум (№3), тя трябва задължително да присъства в семейната аптечка. Подпомага лечението на леки температурни състояния, профилактично средство за грип и настинка, първа помощ при контузии, натъртвания и най-вече при слънчеви изгаряния. Обичайният прием е от 3-6 табл. на ден, 30 мин. преди или след храна. При зачервяване, оток, сърбеж и болка от ухапване на насекоми е комбинацията от соли №2, №3 и №8, по 3 табл. от всяка сол.

Неудобна поза при дълго пътуване или престой на течение водят до главоболие, включително болка от мигрена и схващания. Тогава се взема сол №7 (магнезиум фосфорикум). Подходяща е още при менструални спазми, колики и подуване. В практиката имам случаи, когато студенти преди изпит приемат тази сол и благодарение на нейния отпускащ ефект при напрегнатост, нервност, безсъние постигат добри резултати, подчертава Кирев.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -