сряда, 6 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВредни ли са цитруси и салати при бъбречни болести?

Вредни ли са цитруси и салати при бъбречни болести?

Как да се храним при бъбречно заболяване? Този въпрос си задават много хора, които са принудени да спазват ограничителен режим заради заболяване. Бъбречните заболявания са разнообразни и за всяка група от тях се препоръчва различен диетичен режим. Има твърдения, че приемът на цитрусови плодове и зеленолистни зеленчуци може да навреди.

Лимонов сок може да забави образуването на камъни

По принцип консумацията им не е противопоказана при голяма част от заболяванията на отделителната система. При някои видове бъбречни камъни дори се препоръчва прием на лимонов сок, което може да забави нарастването на конкрементите и да ограничи техните рецидиви, но има друг вид камъни, при които това не се препоръчва.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Топла грейка помага при криза от камъни в бъбреците
Болки в кръста и температура издават пиелонефрита
Камъните в бъбреците зачестяват през лятото, бирата не пази
Проста формула разкрива риска за бъбреците

При калциево-оксалатни конкременти често пациентите се съветват да избягват приема на спанак, лапад и др. листни продукти, които съдържат повече оксалати. Водещи световни нефролози през последните години установиха, че приемът на такива храни не е толкова опасен, ако те се приемат с достатъчно количество млечни продукти.

Последните свързват в червата приетите с храна оксалати и те се изхвърлят с фекалиите. При болни със значително намалена бъбречна функция и данни за повишени нива на калия в кръвта е уместно да се ограничат цитрусовите плодове.

Диета? Да, но без крайности

Основното във всяка препоръчана диета е тя да е съобразена с основното заболяване и придружаващите други патологични състояния и да е така адаптирана към обичайните хранителни навици на болния, че прилагането й да не нарушава качеството му на живот. Всяка крайност в препоръчването на диета от лекаря и абсолютизиране на спазването й от страна на болния не е най-доброто решение. Или както някои лекари казват: „Всичко е въпрос на количество и честота на прием на определени групи храни“.

Проф. Боряна Делийска, началник на Клиниката по нефрология в университетската болница „Царица Йоанна“ -ИСУЛ, София

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -