петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДепресията може да е заради инфекция

Депресията може да е заради инфекция

Депресията може да е заради неоткрита в организма инфекция, казва ученият Турхан Канли от Университета Стоуни Брук. Ето и неговите аргументи, представени от в. „Дейли мейл“. Хората с депресия нямат енергия, не проявяват интерес към света около тях и нямат желание да станат от леглото.

Подобни симптоми се наблюдават и при инфекциите. Но не е само това: в мозъка на пациентите с депресия се откриват възпалителни маркери, т.е. вещества, характерни за инфекциозни процеси. Затова и Канли прави предположението, че активността на имунитета е увеличена заради някакви патогени – паразити, бактерии или вируси.

В природата наистина съществуват такива микроорганизми, които могат да повлияят на поведението и емоциите. Пример за това е токсоплазмозата (Toxoplasma Gondii). Това са паразити, които обитават стомашно-чревния тракт на котката. Там те снасят яйца, които след това се изхвърлят навън чрез нейните урина или изпражнения. Предполага се, че една трета от хората по света са носители на токсполазмоза. При заразените, както и при пациентите с депресия, може да се наблюдават възпалителни маркери. Известно е, че при пациенти с депресивни и биполярни разстройства, които правят опит за самоубийство, се откриват по-високи нива на антитела срещу паразита.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ароматерапия действа срещу депресия и безсъние
Депресията може да е заради микроинсулт 
Ролята на серотонина при депресията била надценена 

Редица проучвания доказват, че емоционалното поведение на гризачите се променя, когато те са в контакт с тези микроби. Има обаче и други „заподозрени“. Учените анализирани 28 проучвания, които открили връзка между депресията и вируси като този, който причинява болестта на Борн, вируса на херпес, на варицела зостер и Епщайн-Бар вируса. Едно от изследванията показва, че вирусът на болестта на Борн се среща 3,25 пъти по-често при хора, които страдат от депресия, отколкото при хора без това психическо заболяване.
Последният аргумент на Турхан Канли е неуспехът в търсенето на гени, свързани с депресията. Изследователят предполага, че експертите не търсят там, където трябва. Те търсят вътрешни промени в гените, които водят до депресия. В същото време 8% от човешкия геном зависи от външни влияния, включително и от това на вируси. Бактерии, вируси и паразити могат да променят гените. Възможно е та да са били предадени на човека още по време на раждането му или по-късно чрез контакта с родителите. Ученият настоява настоява за има нови, по-задълбочени изследвания по този въпрос. Ако неговата теория е вярна, то не е изключено в бъдеще да е възможно създаването на ваксина срещу депресия.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -