понеделник, 17 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБъбреците се променят при бременност, но не е болест

Бъбреците се променят при бременност, но не е болест

По време на бременнност в бъбреците и структурата им протичат промени, които са естествени. Понякога те се бъркат със заболяване, тъй като слабо се познават от общопрактикуващите лекари и от останалите лекари, които не са нефролози, посочва д-р Мила Любомирова, нефролог от Александровска болница. Затова ако бременна жена чуе от своя личен лекар, че може да загуби бъбрека си, не трябва да изпада в паника. Само преглед при правилния специалист ще помогне за точната диагноза.

В хода на бременността бъбреците увеличават своя обем, допълва д-р Любомирова. При бъдещите майки се променят нивата на повечето хормони, появяват се и нови. Увеличаването на гломерулната филтрация е свързано с намаляване на серумния креатинин и урея. Затова жени, които имат урея над 4 и креатинин над 80 са подозрителни за възможен бъбречен проблем. Те трябва да се наблюдават от нефролози и да се проследяват.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Топла грейка помага при криза от камъни в бъбреците
Не пиете достатъчно вода? Идва циститът
Протеиновите диети водят до камъни в бъбреците
Обикновената сода спасява от бъбречна недостатъчност
Болки в кръста и температура издават пиелонефрита

Друга особеност при бременните е, че се появява физиологична хидронефроза (разширяване на кухинната система). Това невинаги е риск за бъбречната функция. Този физиологичен процес в първия триместър на бременността. Прогестеронът намалява тонуса на гладката мускулатура. В следващите два триместъра пък той е свързан с нарастването на матката и повишеното налягане, което упражнява плодът. Съществуват и промени в тубулната функция – при електролитите, пикочната киселина и глюкоза. Те трябва да се познават, за да не се интерпретират без нужда като патологични. Бременните жени освен това са с лека респираторна алкалоза. Имат и лека физиологична глюкозурия. Не всяка жена с положителна глюкоза в урината е диабетик. За да се избегне ненужният риск, жената трябва да се изследва за кръвна захар и гликиран хемоглобин, тъй като гестационният диабет е сериозен проблем.

Между 2 и 10% от бъдещите майки имат бактерии в урината, но нямат клинични прояви. Въпросът дали тези жени трябва да се лекуват е спорен в литературата, посочва д-р Любомирова. Преди се смяташе, че всички трябва да получават антибиотици. Ако жената често е страдала от уроинфекции, има вродени или придобити структурни малформации на отделителната система, има хроничен пиелонефрит или диабет, безсимптомните бактериуримии се лекуват. Може да се прилагат антибиотиците, които са подходящи за тези случаи. Уроинфекциите при бъдещите майки са същите като при всички останали жени – причинени са от грам отрицателни бактерии.

Тежките пиелонефрити вече не се срещат толкова често в съвременните условия. По-високият риск е между втория и третия триместър и то при жените с безсимптонна бактериуримия в хода на бременността. Такива пиелонефрити се лекуват с продължителен курс антибиотици и задължително се проследяват във времето. Острите инфекции крият риск от преждевременно раждане и усложнения на бременността.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -