четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниБъркат инфаркта при жените с нервна криза

Бъркат инфаркта при жените с нервна криза

Грешната диагноза при инфаркт се среща много по-често при жените, предаде АФП. Това създава по-висок риск от фатален изход при тях заради неправилното тълкуване на симптомите. Понякога те се бъркат с нервна криза. Данните са от ново проучване в Канада.

Учени от Университета Макгил в Монреал поискали да разберат на какво се дължи голямата разлика в смъртността между мъже и жени, станали жертва на инфаркт. За целта те разпитали 1123 пациенти на възраст между 18 и 55 г., лекувани в 24 медицински заведения в Канада, в една американска болница и в една в Швейцария. Всички пациенти били с диагноза остър коронарен синдром, отговорили на въпросник на учените 24 часа след постъпването си в болничното заведение.

Жените били с по-скромни доходи от мъжете, взели участие в проучването. Те били по-застрашени от диабет и артериална хипертония, имали са в семейството си хора със сърдечно-съдови заболявания и в по-голямата си част са страдали от депресия и състояния на тревожност.

Проверката разкрила, че мъжете били подлагани по-бързо на електрокардиограми и дефибрилации, отколкото жените. Специалистите обясняват това различие в лечението с факта, че пациентите, които търсят спешна помощ заради болки в гръдния кош, непредизвикани от проблеми в сърцето, са по-често жени.

Поясняват също, че преобладаващите случаи на остър коронарен синдром са по-малко сред младите жени, отколкото сред младите мъже. Това става ясно от думите на ръководителката на изследването Луиз Пилот. Така се правят изводи, че персоналът, ангажиран с разпределението на болните, е склонен да отхвърля сърдечния характер на оплакването при жените.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -