вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеНаситените мазнини не са толкова вредни, разкри проучване

Наситените мазнини не са толкова вредни, разкри проучване

Наситените мазнини са заклеймявани дълго време като сериозен риск за възникване на сърдечносъдови заболявания. Голямо британско изследване поставя под въпрос основна препоръка на лекарите – да се избягват продукти като маслото, пише в. „Дейли мейл“. След като десетилетия се мислеше, че наситените мазнини са вредни за сърдечносъдовата система, учените сега не откриха доказателства те да имат връзка с болестите на сърцето.

Смятаните за здравословни полиненаситени мазнини като слънчогледовото олио пък не намаляват риска. За разлика от тях маргариновата киселина от някои млечни продукти значително ограничава опасността от сърдечносъдови заболявания, докато две наситени мазнини от палмовото масло и животински продукти имат само слаба връзка с тях. Два вида омега-3 мастни киселини от рибеното масло – ЕРА и DHA, както и омега-6 мастната арахидонова киселина са свързани с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания, но от добавките с омега-3 и омега-6 мастни киселини сякаш няма полза.

Мазнините отдавна се обвиняват за затлъстяването и сърдечносъдовите болести, но някои специалисти вече казват, че те са охулени неправилно и всъщност причина за проблемите е захарта. „Резултатите се интересни и могат да стимулират нови насоки за научно изследване, както и да насърчат преоценяване на сегашните препоръки за хранене“ – каза ръководителят на изследването д-р Раджив Чодри от университета Кембридж.

Учените са направили мета-анализ на данните от 72 изследвания от 18 държави с общо 600 000 участници. Методът разкрива тенденции, които може да остават маскирани в индивидуални малки изследвания, но стават очевидни при обединяване на данните. Основният резултат е, че общото количество наситени мазнини няма връзка със сърдечносъдовите заболявания. Откритието обаче не означава, че вече може спокойно да ядем много сирене, тлъсто месо и сладкиши. Голямото количество наситени мазнини може да увеличи холестерола в кръвта, а той е рисков за поява на коронарна болест.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -