петък, 14 юни, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюКамък в бъбреците до 8 мм може да бъде изхвърлен спонтанно

Камък в бъбреците до 8 мм може да бъде изхвърлен спонтанно

Камъните в бъбреците се образуват чрез отлагане на химикали в урината. Тази отпадна за организма течност съдържа различни вещества, разтворени в нея. Когато има твърде концентрирана урина, в нея започват да се образуват кристали. Тези малки песъчинки привличат други елементи и заедно образуват твърдо вещество. С времето то нараства, освен ако не бъде излъчено от тялото с урината. Изхвърлянето на песъчинки или малки камъни в бъбреците може да се случи и спонтанно, без лекарска намеса.

Проф. Боряна Делийска ръководи Клиниката по нефрология на Университетската болница „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. Член е на Управителния съвет на Българското дружество по нефрология, на Европейското дружество по нефрология и диализа и на Интернационалното дружество по нефрология. В това интервю тя говори за причини, симптоми и лечение на камъни на бъбреците.

Проф. Делийска, не всички хора пият достатъчно вода. Може ли това да провокира песъчинки в бъбреците?

Концентрираната урина при недостатъчен прием на течности е сериозен риск за камъни в бъбреците. Затова отговорът на въпроса е да, може. Разбира се, има и още поне 20 фактора, участващи в образуването на камъка. От 10 души пет не пият достатъчно вода, но само при двама ще се появят камъни. Другата крайност – много литри течности, също не е добре. Чувала съм от хора, че им препоръчват да пият по 5 литра вода в горещините! Това е абсурдно и ненужно.

Три литра вода например са много за възрастен човек е с хипертония, затлъстяване и бъбречна или сърдечна недостатъчност. При някои пациенти дори ограничаваме водата – болни с отоци поради бъбречно заболяване или при напредналата фаза на бъбречно недостатъчност. Караме ги да пият по-малко течности. Не може да се каже „Пийте вода и ще бъдете излекувани“. Няма такова нещо!

Популярно е да се замества водата с бира. Как влияе това на организма?

Митът, че бирата е полезна за бъбреците, е широко разпространен, но нещата не стоят точно така. Неслучайно я наричат течен хляб. Биреното коремче е особено популярно в страните, където пият повече от нея. Това обаче води след себе си метаболитен синдром. Никой не е против умерената консумация на бира. В жегите нуждата от течности може да бъде наваксана с вода, чай, фреш или таратор. Организмът реагира на всичко, което е в повече. Той е фина система, която функционира по определени правила. Игнорираме ги, живеем както ни е приятно, но последствията идват в даден момент. Има заболявания като подаграта, при които бирата не се препоръчва. Тя е богата на вещества, които могат да провокират пристъп.

Популярна народна рецепта е, че при нефролитиаза трябва да се пият по две бутилки топла бира. Никой не може да каже защо трябва да е топла и защо точно две. Това лечение е много разпространено за лечение на камък при бъбречна колика. Ако помага, добре. Но това трябва да става еднократно – не бива да забравяме, че две бутилки бира се равняват на над 100 г водка като алкохолно съдържание.

Безвредни ли са лекарствата за отслабване, които действат на принципа на диуретиците?

Не бих казала, че са безопасни. Млади момичета взимат лаксатив и отводняващи, за да отслабнат. Проблемът се появява след няколко години и те идват при нас с тежки изменения в бъбреците. В практиката се налага често да прилагаме диуретици, но само при нужда. Балансът в организма не бива да се нарушава безсмислено, дори в името на килограмите. По-добре да се спортува и да се намали храната.

При песъчинки в бъбреците хората невинаги търсят лекар. Какво е уместно да се направи като първа помощ?

Камъните в бъбреците могат да протичат без клинична картина и без кризи. Често това са големи камъни, наричаме ги отливъчни. Много пъти те се установяват при случаен преглед. При случаен преглед се хващат и много дребни камъчета. Съвременните ехографски апарати са в състояние да улавят много дребни камъчета или едри песъчинки над 3 мм.

Срещат се често, остават с такива размери цял живот и може да не се стигне изобщо до криза. Затова пациентите не бива да изпадат в паника, ако чуят от лекаря, че имат такова камъче. Добре е все пак веднъж в годината да се направи ехографски преглед, защото се случва то да нарасне при определени условия. Не се налагат никакви интервенции. Понякога човек ги изхвърля спонтанно, без да разбере.

До каква големина могат да бъдат изхвърлени?

До 7-8 мм могат да бъдат изхвърлени с урината спонтанно, без намеса на уролог. Ако камъчето заседне, стои в уретера, дори и да е по-малък, може да се приложи екстракорпорална литотрипсия. По принцип обаче би трябвало да се изчака да бъде изхвърлен спонтанно.

Какво представлява екстракорпоралната литотрипсия?

Върху камъка се концентрират ултразвукови вълни, които го правят на „прах“ и той се изхвърля по естествен път. Това е стар метод, който навлезе у нас преди около 30 г. Нашите специалисти имат голям опит в тази процедура. Методът е доста по-щадящ от отворената операция. При камъни в отделителната система е важно да се установи причината за образуването им.

Имат значение приемът на медикаменти, начинът на хранене, наличието на други заболявания не само на бъбрека, но и на други ограни, които предразполагат за образуване на камъни. При доказана литиаза е добре да се увеличи приемът на течности, но задължително трябва да се търсят и другите причини.

Статистиката сочи, че до 10 г. след премахването на камъка има риск от рецидив. При голям процент от болните с нефролитиаза честотата на рецидивите може да бъде намалена само с промяна на начина на живот –хранене, прием на течности и намаляване на телесното тегло. При калциево-окасалтни и пикочно-киселинни камъни например се препоръчва ограничаване на месото и мазнините. По преценка има възможност и за медикаментозно лечение.

Млечните продукти влияят ли по някакъв начин?

Преди 30 г. млечните продукти категорично не се препоръчваха на болни с калциево-оксалатна литиаза. Сега се отчита, че хората, които консумират по-малко млечни продукти, са по-предразположени към калциево-оксалатна литиаза. Болните не трябва да се ограничават.

Калциево-оксалатните камъни ли са по-разпространени?

Да, те са най-често срещани. Следват пикочно-киселинните камъни (уратни) и фосфатните. Много малък процент са цистинови камъни, които се дължат на наследствено генетично заболяване.

Какви методи на лечение прилагате в клиниката?

Нефролозите прилагат само консервативно лечение. Извършваме обезболяване, локализираме камъка и чрез методите на изследване се търси какъв е неговият състав, предразполагащите причини за образуването му.

Целта е да дадем насоки за метафилаксия. Метафилаксията е обща стратегия, която би намалила нарастването на камъка и предотвратява рецидива. Премахването на самия камък чрез оперативни техники е работа на уролозите.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -