сряда, 6 декември, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКак да пазим бъбреците здрави?

Как да пазим бъбреците здрави?

Малко хора се сещат за профилактични прегледи на бъбреците, без да има някакви симптоми, а това е много важна за ранна диагностика. Хроничните бъбречни заболявания се развиват постепенно и подмолно години наред. Навременното им откриване позволява да се спре задълбочаването, но загубеното не може да се върне. Профилактични прегледи са задължителни за хора с диабет или хипертония, защото с годините те увреждат бъбрека.

Месец март е обявен за световен месец на бъбречните заболявания. World Kidney Day – Световният ден на бъбреците се отбелязва всяка година на 11-ти март. По този повод урологът д-р Явор Семерджиев от МБАЛ „Доверие“ дава съвети, как да пазим тези важни филтри в организма.

Кои са причините за болка в бъбреците

Внимателно със солта и месото

„Като всичко в живота, балансираният начин на живот, води и до нормална функция и на организма като цяло, и конкретно на бъбреците. При нормални обстоятелства имаме нужда от производство на 1,5 л. урина на ден, за да можем да се изчистим от токсините, които се натрупват естествено в организма.

Друго важно е да избягваме солта. Да, не може да си представим основно ястие без нея, но от биологична гледна точка, не е най-доброто нещо, което може да се приема в организма.  Претоварването със сол води до увреждане на бъбреците. Прекалената функция на бъбреците е резултат от появата на по-голямо количество на вещества, които могат да доведат до образуване на камъни и съответно бъбречно нарушение.

Белтък в урината е знак за бъбречна нефропатия

От изключително значение е да не се забравят плодовете и зеленчуците. Плодовете и зеленчуците алкализират урината, а с това намаляват шанса за образуване на камъни или поне на по-голямата част от камъните в бъбреците. Повечето камъни се образуват в кисела среда, а плодовете и зеленчуците по естествен начин алкализират урината.“

Има значение и какви количества животински продукти приемаме. Те водят до подкиселяване на урината и са предпоставка за образуване на камъни. Освен това се отделят повече вещества, които бъбрекът трябва да изхвърли. Повишената концентрация на такива съставки в урината предразполага към образуване на камъни в пикочните пътища, а и съответно до бъбречна увреда.

8 прости правила за здрави бъбреци

Ако приемате протеини, пийте повече вода

Прекаленият прием на протеини е една от диетичните грешки, до която се стига поради желанието за бързо натрупване на мускулна маса. организмът опитва да се отърве от излишното количество вещество, което не може да усвои, а това от своя страна натоварва бъбреците.

„Ние винаги съветваме пациентите, които имат желание за пиене на протеини, да поддържат производство на 3 – 4 л. урина дневно, за да могат да изхвърлят това, което се натрупва в по-голямо количество в организма им. – споделя д-р Семеджиев – Много често, организмът не може да поеме всичко, което му даваме. Той си има биологично заложени в нас лимити, които не можем да преодолеем.

Рискът за увреждане на бъбреците при диабет е след 10-ата година

Правете всяка година изследване на кръв и урина

Проблемът с бъбречните заболявания е, че често ние установяваме увредата на бъбрека, когато вече е факт. Целта е това да не се случва, тъй като ние нямаме ранни ранни симптоми на бъбречна недостатъчност, а я установяваме, когато вече е факт. С помощта на медикаментозно лечение може да се спре по-нататъшното увреждане на бъбреците, но не и да се върне нормалната бъбречна функция. Профилактичните изследвания на урина и кръв трябва да се прави всяка година, без да има каквито и да е симптоми. Те могат да разкрият болестните процеси преди да се стигне до бъбречна недостатъчност.

Бъбрекът е една голяма лаборатория и едно изследване на урина обикновено е достатъчно. Когато рутинно се пуска изследване на кръвта всяка година, можем да видим пълната кръвна картина – анемия, ниво на белтъците в кръвта, уреа, креатинин, които са показатели на бъбречната функция и могат да ни ориентират (повишават се, когато имаме наличие на бъбречно нарушение).

Проста формула разкрива риска за бъбреците

За какво да внимават диабетици и хипертоници

Специалистите са категорични, че е от изключително значение да бъде избегната бъбречна увреда. Достатъчна може да бъде и една ехография на бъбреци – бърз и безвреден метод на изследване. Не е необходима предварителна подготовка, прием на някакви вещества или промяна на начина на живот.

Всички тези съвети за превенция в значителна степен се отнасят и за пациенти с диабет, подагра или високо кръвно налягане. Тогава е още по-необходимо проследяване на състоянието.  Препоръчват се някои специфични методи на изследване за микроалбуминурия – търси се специфичен белтък в урината, който е един от най-ранните белези на бъбречно увреждане при диабетици (диабетна нефропатия).

Д-р Семерджиев е началник на отделението по урология на МК „Доверие“ от 2008 г.  То  е специализирано във високотехнологична, съвременна диагностика и лечение на заболявания на простатната жлеза, пикочния мехур и бъбреците, андрологични заболявания, инконтиненция (изпускане на урина при жени), уролитиаза – комплексно лечение и проследяване. Благодарение на робота „Да Винчи“ и методите на роботизираната хирургия в отделението, успешно се извършват операции за плазмено изпаряване и резекция при заболявания на простатата и пикочния мехур по безкръвен път.

Източник: МБАЛ Доверие

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -