събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеТрудно дълбоко вдишване - един от симптомите на пост-COVID-синдрома

Трудно дълбоко вдишване – един от симптомите на пост-COVID-синдрома

 

Поне 30% от пациентите, преболедували новия коронавирус, имат трайни симптоми, известни като пост-COVID-синдром. Те продължават до около три месеца, посочва проф. Коста Костов, специалист по белодробни болести в УМБАЛ „Света Анна“ и МЦ „Инспиро“. Той е описал 36 оплаквания, свързани с различни органи и системи. По правило отзвучават във времето, но изискват последователно наблюдение от специалист, поясни професорът. 

Най-често това оплакванията са:

Тези симптоми постепенно отзвучават, но трябва да се наблюдават в рамките на половин година след острата фаза на болестта, поясни проф. Костов. 

Коронавирусът може да увреди сърцето месеци по-късно

На първия месец след началото на симптомите задължително трябва да се отиде на контролен преглед, най-добре при опитен пулмолог за пост-COVID синдром. Той трябва да оцени дали пациентът има нужда от медикаментозна и лекарска подкрепа. В България практиката е пациентите да се изписват с правото на два контролни прегледи след престой в болници, така че всеки може да се възползва от това си право. Оценката се извършва както образно, така и функционално.

Обратими ли са уврежданията на белия дроб от коронавируса?

Не подценявайте този контролен преглед, казва лекарят. Пропускането на някои проточили се във времето здравословни проблеми е рисково – защото комбинацията от функционални остатъчно промени с образни промени изисква и медикаментозно лечение. Тази оценка задължително трябва да се прави от пулмолог – специалист по белодробни болести, тъй като водещ е респираторният орган, а останалите са около него.

Кое изследване се прави като контролен преглед?

За съжаление 99% от кабинетите в доболничната помощ могат да предложат само спирометрия като изследване. Прецизната оценка на пост-ковид състоянието на белия дроб обаче се прави с оптоелектронна плетизмография – нова и изключително точна технология за оценка на вентилационните възможности на белия дроб. Тя дава параметри, които с обикновената спирометрия няма да се забележат.

6 неща, които пазят белия дроб от болести

Боди плетизмографията може да се оцени дифузионния капацитет  – най-фината промяна при един болен след коронавирус. Може да имате нормално изследване със спирометрия, компютърен томограф, но да имате променен дифузионен капацитет, за което да е нужно медикаментозно лечение. Ако оставите този болен без лечение, този болен може да развие необратима фиброза и тогава ще е късно да му се помогне.

Рехабилитацията на болните трябва да се прави от обучени рехабилитатори, които да знаят как, кога и с какви методи да помогнат. Всички, които не са влизали в болница, но са прекарали новия коронавирус сравнително тежко, също е добре да се обърнат към обучени рехабилитатори.

Вижте инструкциите на проф. Костов във видеото >>>

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -