неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниКоронавирусът може да увреди сърцето месеци по-късно

Коронавирусът може да увреди сърцето месеци по-късно

Медицинският факултет на Университета във Вашингтон разкриха още една коварна страна на новия коронавирус. При някои хора той може да проникне директно в клетките на сърцето и да се размножава в сърдечния мускул. Там причинява клетъчна смърт и може да наруши функцията на свиване на сърдечния мускул.

Учените потвърдили хипотезата си в експеримент с човешка сърдечна тъкан, отгледана от стволови клетки. Тази лабораторно отгледана тъкан била заразена с коронавирус. В резултат наблюдавали не само смъртта на клетките на сърдечния мускул, но и унищожаването на отделни мускулни влакна, важни за изтласкващата функция на сърдечния мускул. Неприятното е, че увреждането настъпило дори без видимо възпаление.

Защо коронавирусът застрашава сърцето?

Известно е, че и други вирусни инфекции могат да увредят сърцето, но това се дължи на свръхактивирането на имунните Т- и В-клетки. При заразяване с новия коронавирус функцията на други имунни клетки – макрофаги, моноцити и дендритни клетки, се нарушава. Разбира се, това не се случва при всеки, но е основание всеки да обърне по-голямо внимание на оплаквания, свързани със сърцето, след инфекция с COVID-19 или друга, по-тежко прекарано вирусно заболяване. 

След белия дроб COVID-19 засяга най-тежко сърцето

Наблюденията на учените имат огромно значение за клиничната практика, тъй като става ясно, че дори млади хора с прекарана лека форма на COVID-19, могат след време да развият сърдечни проблеми. При спортисти, на които е било позволено да се върнат към тренировките след преболедуване, се установява образуването на белези по сърдечната тъкан. Досега не беше ясно дали това е пряка последица от инфекцията или системното възпаление.

Източник: Медикъл експрес

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -