сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗащо коронавирусът застрашава сърцето?

Защо коронавирусът застрашава сърцето?

Инфекцията с новия коронавирус – COVID-19, създава проблеми не само на белите дробове, но и на сърцето. Защо това е така, обяснява доц. Георги Попов, който ръководи Клиниката по инфекциозни болести във ВМА, както и катедра Инфекциозни болести. Във Военномедицинската академия е настанена най-голямата група пациенти, които се лекуват в болница от COVID-19. 

Половината пациенти развиват повишени стойности на артериалното налягане като реакция на самата вирусна инфекция, пояснява доц. Попов. При 50% от тях се наблюдава хипертония, придружена с главоболие. Какво е обяснението? Новият вирус SARS-CoV-19 използва като рецептор ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ).  Този ензим АСЕ пък действа в ренин-ангиотензин системата. Тя има пряка връзка с регулиране на кръвното налягане.

Това означава, че на практика пациентите със средни и тежки симптоми са изправени пред риска да вдигнат кръвно само защото са заразени с вируса. Оттук е лесно да се направи заключението, че на хипертониците ще им е по-трудно да се справят, когато още покачат стойностите на кръвното. 

Проф. Иво Петров, водещ кардиохирург у нас, пък посочи, че аутопсии при починали пациенти в Китай са разкрили, че новият вирус SARS-CoV-19 причинява възпаление и увреждане на миокардната тъкан. Това също е фактор за обременяване на сърцето и може дори да доведе до фатален край.

Кой е застрашен от усложнения при коронавируса

Основните рискови фактори за по-тежко протичане на COVID-19 са няколко:

  • възраст над 60 г. 
  • предхождащи белодробни хронични заболявания (астма, емфизем, хроничен бронхит);
  • съществуващи сърдечно съдови заболявания. 

Могат ли цинк, витамин С и ресвератрол да пазят от коронавирус?

Основни симптоми при пациентите, настанени в болница

Характерно за COVID-19 е колебанието на температурата. Хората постъпват в болница с повишена температура, а после настъпва подобрение за ден-два. Това обаче далеч не означава, че оздравяват. Нерядко те отново вдигат температурата и състоянието им се влошава. 

Тя не е толкова висока като при грипа. Обикновено болните имат стойности от 37,6-37,8 градуса, рядко стигат 38 градуса, пояснява доц. Попов. 

За сравнение при сезонния грип е обичайно човек да вдигне много висока температура (39-40 градуса), да страда от възпаление на горните дихателни пътища, хрема и болки в гърлото. 

Каква е пневмонията, с която заплашва COVID-19

Интерстициалната пневмония бе посочена като едно от характерните усложнения при новия коронавирус. Около една трета от болните, наблюдавани във ВМА (тук се включват и хората на домашно лечение), развиват този тип пневмония. Тя се нарича интерстициална, защото засяга съединителната тъкан между алвеолите, където се получава фиброза. Усложнението се наблюдава при средно тежките към по-тежки форми на заболяването, уточнява инфекционистът. 

На рентгеновата снимка тя се вижда по много специфичен начин – като матово стъкло. При компютър-томографско изследване, картината също е особено специфична.

Доц. Попов разказва още, че немалка част от пациентите сами са потърсили помощ, след като са се върнали от луксозни френски или австрийски ски курорти. Симптомите има са били кашлица и температура. Друга група са хора, които са разбрали, че са контактували с вече доказани болни и решават да се изследват. 

Лечение на COVID-19 – актуални данни към момента

С какви медикаменти лекуват пациентите у нас

Вече трима пациенти бяха изписани като излекувани. Средното време, за което се очаква изчистването на организма е около 20 дни. Минималният период е 14 дни, а максималният е – 37. Най-дългото боледуване е  наблюдавано в Китай. Изписването на пациентите става след две отрицателни проби, които се правят през 24 часа.  

Във ВМА внимателно следят за новостите в клиничните проучвания за медикаменти, които са налични за други заболявания, но могат да помогнат и при COVID-19. 

Хлорохиновият фосфат засега се дава само на един от пациентите, който е с по-тежка форма. В комбинация с антибиотика азитромицин е най-лансираната напоследък лекарствена комбинация за справяне с усложнените случаи. 

Друг наличен у нас медикамент, за който имаше добри отзиви, е комбинацията от лопинавир и реминавир с търговското име калетра. Нова научна статия обаче опровергала ефекта от него. “Добрите отзиви за антиретровирусните препарати също бяха отречени в последните научни публикации. Доста спекулации има по този въпрос. Няма нещо категорично към момента”, пояснява доц. Попов. Все пак на този етап хлорохиновит фосфат е най-ефикасното достъпно лекарство и във ВМА имат готовност да го прилагат, ако има достатъчна наличност. 

Доц. Попов подчерта, че няма смисъл този медикамент да се приема профилактично или при леко протичане на инфекцията. Актуалните препоръки предвиждат включването му в терапията само при средни и тежки случаи на COVID-19.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -