четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКои витамини и микроелементи свалят кръвното като лекарства

Кои витамини и микроелементи свалят кръвното като лекарства

При високо кръвно е важно да се променят някои навици на хранене и начин на живот. Обичайните съвети са за нормализиране на теглото (отслабване), да се ограничат солта, алкохола. Да се намали стресът, а също и повече движение. Важно е и да се намерят точните медикаменти за хипертония, които позволяват стойностите да се поддържат в нормални граници. Това намалява риска от усложнения като инсулт и инфаркт.

По-малко известно е обаче, че някои витамини, минерали и микроелементи също допринасят за сваляне на високо кръвно. Интересът на учените към тях през последните години е голям. Оказва се, че с тяхна помощ може да се свали кръвното с няколко mmHg, което се сравнява с ефекта от някои лекарства. Въпреки това експертите не съветват пациентите да намаляват дозата на лекарствата си без да се консултират с наблюдаващия ги кардиолог.

11 съвета за по-добър контрол на холестерол и триглицериди

Коензим Q10 – важен за здравето на нашите съдове

Коензим Q10 е структурно близък до витамин Е и витамин К. Специалистите го наричат „извор на младостта“  за съдовете. Действа като антиоксидант, пази и отпуска артериите. По този начин постига ефект върху кръвното като го понижава.

Наред с това Коензим Q10 балансира нивата на холестерола и укрепва сърцето, което се натоварва от хипертонията. Научно доказан факт е, че при повечето заболявания на сърцето и кръвообращението се установява дефицит на Q10.

Подобно положително действие имат и мастните киселини омега-3 според редица международни проучвания. С тяхна помощ се намаляват щетите в съдовете от повишеното налягане, нормализират се кръвните мазнини и това понижава стойностите на кръвното.

Как да свалим кръвното без лекарства

Дефицитът на магнезий и витамин D се среща често

Магнезият е друго витално вещество, което отпуска и разширява кръвоносните пътища, регулира налягането и дори неутрализира свързаните със стреса симптоми на сърдечно-съдовата система. Изненадващо редица проучвания сочат дефицит на магнезий при голяма част от населението в индустриалните страни. Затова поне хората с високо кръвно е добре да получават допълнително този важен минерал. Лекарите често го предписват като допълнение към основната терапия при хипертония или за хора, вече прекарали инсулт.

Според нови научни публикации до високо кръвно води и дефицит на витамин D – класическият витамин от слънцето (той се образува в кожата под влияние на слънчевите лъчи). Изненадващо проучване на Дружеството по ендокринология в България разкри, че дори в слънчева България трима от 4-ма души страдат от недостиг на витамин D. Това важи особено през зимата, когато прекарваме повечето време в затворени помещения, а навън сме облечени и увити в шалове и шапки.

Калий, фолиева киселина, таурин и L-аргинин

Има и други витамини и микроелементи, които се „грижат“ да нямаме високо кръвно налягане. Това са витамин С, калций, фолиева киселина, таурин, L-аргинин и преди всичко калий. Неразпознатите дефицити на такива хранителни вещества затрудняват изключително сложните механизми на регулация, които протичат в организма. В определени случаи (стрес, натоварване, лошо хранене) човек има повишени нужди от посочените микронутриенти и затова се стига до дефицит.

Д-р Моника Щайнер

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -