четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПристъпите при всеки трети с епилепсия остават

Пристъпите при всеки трети с епилепсия остават

Eпилепсията е най-честото неврологично заболяване, от което по статистически данни страда до 1% от населението – близо 70 000 българи. Това заяви пред журналисти доц. Петя Димова, председател на Българското дружество против епилепсия. Въпреки че болестта засяга толкова хора, у нас няма достатъчно подготвени специалисти. Днес в Боровец стартира първото от 15 г. насам обучение на невролози за лечението на епилепсията.

„Фокусът на курса е върху труднолечимите епилепсии. Това е всеки трети или четвърти пациент с епилепсия. Ще се разгледат най-новите класификации на заболяването, съвременните методи на изследване и на лечение, включително немедикаментозните – кетогенната диета и епилептичната хирургия”, обясни доц. Димова, невролог и епилептолог от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Повечето нови лекарства са за леките форми на епилепсия

Непрекъснато се създават нови медикаменти, обясни проф. Мейр Биалер, който от 40 г. се занимава с разработването на лекарства. „Първото лекарство за епилепсия „Фенобарбитал” е създадено преди повече от 100 години – през 1812 г. и все още се ползва в Китай. След 1990 г. се разработиха над 20 нови лекарства, благодарение на което сега имаме по-голям избор за терапия. Проблемът е, че фармацевтичните компании насочиха основно усилията си върху медикаменти за лека до умерена епилепсия, за да бъде сигурна ефективността им.

В последните години има голям бум при използването на активни вещества от канабис. Такова лекарство за епилепсия, което не е психотропно, беше одобрено от Американската асоциация по лекарствата. То е подходящо и за тежки форми на епилепсия като тази на Ленокс – Гасто. За съжаление новите лекарства са все още твърде скъпи”, коментира проф. Биалер.

„Около 70% от пациентите не получават повече пристъпи,

ако получат правилно лечение, и водят нормален начин на живот. Но при останалите 30% пристъпите продължават и тези хора са застрашени от наранявания. Точно тях обществото стигматизира, те се изолират и изпадат в депресия. Лечението на епилепсията бе признато за приоритет в Европейския съюз и благодарение на това ще бъдат отпуснати много средства за обучението на невролозите в съвременните терапии”, съобщи проф. Кованис.

„В днешно време обаче пациентите минават първо при общите невролози и педиатри, а познанията по обща неврология и по педиатрия не са достатъчни за навременното откриване на различните форми на епилепсия и за правилното им лечение. Методите на лечение се развиват постоянно и е нужно продължаващо обучение”, призна водещият детски епилептолог проф. Небойша Йович от Сърбия.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -