петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак да разпознаем инсулта

Как да разпознаем инсулта

При инсулта има значение всяка минута. Затова е важно правилно да разпознаем симптомите и предупредителните знаци. Някои от тях изглеждат безобидно – човекът си седи и когато става, кракът му е изтръпнал и безчувствен. Според невролога проф. Мартин Гронд именно проявата на частична парализа е сред най-типичните симптоми на инсулта.

Обикновено се проявява едностранно и засята крака, стъпалото, ръката или дланта. Възможно е да бъдат засегнати различни крайници или пък само един. Дори ако усетите, че не можете да хванете чашата с кафе, трябва да се замислите.

Лесен тест за разпознаване на инсулта у дома

Едностранна парализа на лицето, смущения в говора – ъгълчето на устните е увиснало, усмивката е крива. Проблемите с говора са завалване, несвързани изречения и несъществуващи думи.
Едностранно ослепяване, двойно или размазано виждане.

Ако забележите подобни симптоми при друг човек, можете да направите следния тест. Накарайте го да се усмихне. Ако видите вместо усмивка нещо като гримаса или изкривена уста, това може да е предупредителен знак. Накарайте го да си вдигне ръцете, след това да вдигне един по един всеки крак. При инсулт човекът няма да може да стори това без проблеми. Засегнатият крак или ръка ще се смъкнат без той да иска. Накрая можете да го помолите да повтори някое просто изречение. Ако това го затруднява, също може да е знак. Не чакайте повече, ако симптомите са ясни, обадете се на тел. 112!

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Шансове за възстановяване след инсулт, ако лечението почне до 4 часа 
Магнезий, калций и калий – пазят ли наистина от инсулт? 
Проф. Гроздински: Инсултът може да се избегне с преглед на ехограф 

Какво да правим докато дойде лекарят?

Ако засегнатият загуби съзнание, трябва да окажете първа помощ. В никакъв случай не му предлагайте храна или напитки – има опасност да се задави. Инсултът често засяга гълтателните способности, предупреждава проф. Гронд. Храната може да попадне в трахеята без пациентът да усети, което допълнително ще усложни ситуацията.

Транзиторна исхемична атака – какво е това?

Транзиторната исхемична атака е временно влошаване на кръвоснабдяването в мозъка. Симптомите са подобни като на тези при мозъчен удар. Разликата е в продължителността – при исхемичната атака симптомите продължават няколко минути, максимално 24 часа, след това изчезват. Дори обаче да усетите симптомите на мозъчния удар само за кратко време, също трябва да се обърнете към лекар, съветва неврологът. Подобна атака е сериозно предупреждение за възможен по-тежък инсулт.

Кои са рисковите групи?

Рискът от инсулт е най-голям за хипертоници, за хора с ритъмни нарушения, особено предсърдно мъждене. Ако пушите, страдате от захарен диабет или имате повишени стойности на холестерола, също сте застрашени. Инсултът не засяга само възрастните хора, а и младите!

Източник: apotheken-umschau.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -