вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаНеправилното хранене - основна причина за инфаркта

Неправилното хранене – основна причина за инфаркта

Начинът, по който се храним всеки ден, влияе значително върху индивидуалния риск от инфаркт. Учени от Германия проведоха нови изследвания и получиха още доказателства, че всекидневното ни меню е пряко свързано с риска от сърдечен удар. Именно хранителните ни навици – малките неща, които правим всеки ден, са определящ фактор за риска от сърдечно-съдови заболявания, подчертават от Германското дружество за борба срещу сърдечните болести в Берлин.

Правилните навици за хранене намаляват сериозно риска от инфаркт

Немските учени използвали като основа за анализа си мащабно проучване от Великобритания. В него участвали над 20 000 жители на графство Норфолк. Експерти наблюдавали начина на живот на хората и тяхното здраве. Така те установили, че само 1,7% от хората, които се хранят правилно, са претърпели инфаркт. Това е още едно доказателство, че правилните хранителни навици намаляват сериозно риска от сърдечен удар. Те препоръчват в своя доклад здравословна диета с минимално количество на алкохол и цигари. Това ще намали риска от сърдечен удар с 50%. Медиците са идентифицирали и други фактори, които допринасят за това заболяване, но те нямат чак такова влияние върху организма.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Коремът расте заради навика да ядем основно веднъж дневно
Болката в челюстта може да е от сърцето 
Талия над 84 см издава метаболитния синдром 
„Лошият“ холестерол не е толкова лош, има и други рискови фактори 

Основната причина за инфаркта е запушване на артерия от тромб. Негова основна съставна част е холестеролът. Съсирекът се образува най-вече заради прекомерната консумация на мазни храни години наред в комбинация с недостатъчен прием на зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти.

Според статистиката в доклада 50% от пациентите умират, преди да бъдат закарани в болница. Една трета от хората, приети в болница, пък умират от усложнения. Все пак след лечение в реанимацията рискът от смърт намалява значително. Най-често инфарктът покосява мъже между 35 и 60 години. При жените преди менопаузата заболяването се диагностицира много по-рядко. Това се дължи на добре защитените от хормоните кръвоносни съдове.

Източник: Regnum

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -