Талия над 84 см издава метаболитния синдром

PRINT
затлъстяване и диабет

Биреното коремче често е повод за шеги и насмешки. Само че проблемът е много сериозен за здравето, а не просто козметичен. Обикновено наедрялата талия е сред първите симптоми на метаболитния синдром, казва д-р Мария Папазова, холистичен лекар.

За метаболитен синдром се говори от 10 г. Преди това в медицината ставало дума за затлъстяване от средна или тежка степен. До голяма степен причините са свързани с нарушената обмяната на протеините, въглехидратите и мазнините, посочва д-р Папазова. Най-очевидният признак за метаболитния синдром е затлъстяването тип ябълка в кръста. Излишните килограми там водят до усложнения като диабет и високо кръвно налягане.

д-р Мария ПапазоваБезсмислено е да се прави изследване на общия холестерол, каквото личните лекари често пускат. Той е маркер единствено за някакви генетични аномалии. По-важно е да се проследи триадата на мастната обмяна, ако талията при мъжа е над 94 см, а при жената – над 84 см. Обикновено се откриват високи триглицериди, нисък добър холестерол и висок лош холестерол.

Това са трите основни маркера на метаболитния синдром

плюс високото кръвно (над 85 диастолично и над 140 систолично налягане), пояснява лекарката. Синдромът по своята същност представлява хроничен възпалителен процес. Възпалението буквално плъзва в целия организъм и към първите симптоми може да се добавят псориазис, всички ревматоидни заболявания и синдром на поликистозните яйчници.

По-рядко се наблюдават тъмни петна по кожата (акантоза). Генерализирана атеросклероза (запушване на кръвоносните съдове) е друг неприятен спътник на метаболитния синдром. Често води до инсулт или инфаркт. В момента се наблюдава една единствена застрашаваща епидемия в света и тя е на метаболитния синдром, посочва д-р Папазова.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Тлъстинките на корема издават метаболитния синдром 
Със 7-дневна диета в Германия нормализират кръвната захар
Просто изследване на кръвна захар не стига да се открие диабетът
Минерални соли и пробиотици чистят токсините

Над 90% от сърдечно-съдовите заболявания са именно негови усложнения. Синдромът засяга 62-65% от възрастните по света и 22% от децата. Един известен лекар – Уилям Дейвис, се запитал, какво всъщност се случва със съвременния човек. Защо той се храни по правилата с пълнозърнести храни, диетични маргарини и конфитюри, но въпреки това е дебел?

Гледал снимки на своите баби и се чудил, как така те са слаби, макар че не се чували за фитнес. Отговорът е в храната – те са яли просеник и хляб от лимец и естествени сортове пшеници. Някогашният хляб не е бил бял и пухкав като днешния, обаче хората са били здрави и слаби.

Според д-р Дейвис епидемията от метаболитен синдром е заради масовото използване в хранителната индустрия на получени чрез хибридизиране пшенични сортове. Те обаче се възприемат като генетично непознати от нашия организъм и той реагира с възпаление, което е същината на метаболитния синдром. Тези генномодифицирани пшеници възбуждат центрове в мозъка, свързани с пристрастяването, действат му подобно на кокаина и хероина, посочва д-р Папазова.

Пухкавите теста качват бързо кръвната захар

Има и един друг мит в храненето – че животинските мазнини по принцип са вредни. Само че когато ги консумираме в по-малки количества, чрез яйцата например, тези мазнини увличат излишните въглехидрати или забавят тяхното навлизане в кръвта. А основната причина за метаболитният синдром е именно бързото навлизане на захарите от генномодифицираните пшеници в кръвта.

Как да променим начина на живот?

диета за отслабване високо кръвноДобре е човек да се усети още когато започне да пълнее, за да не се стига до диабет и високо кръвно налягане. Първото е да възприеме система на хранене, която усмирява инсулина. Важно е не само какво ядем, но как и кога. Ако се храним ритмично 5-6 пъти на ден, по-трудно се пълнее, защото се увеличава скоростта на метаболизма.

Във всяко хранене е добре да има от трите хранителни групи – протеини, въглехидрати с нисък гликемичен индекс и добри мазнини. Ядем ли тестени храни, те трябва да бъдат съвсем малко – колкото половин длан. Пухкавите готови тестени храни би следвало да се заменят с домашно приготвени. Горещо препоръчвам следните храни като зърна и брашна – лимец, нахут, просо, елда, киноа, амарант, сусам, маково семе, картофи, боб, грах, леща и кестени.

Белият ориз да се замени със сорта басмати, съветва д-р Папазова. За профилактика на възпалителните и атеросклеротичните промени е добре да се прави прочистване на черния дроб, да се усили физическата активност във всекидневието. Така се освобождава депото на гликогена в мускулите и хормонът инсулин не отлага повече запаси от енергия в подкожните мазнини.

Ето и още съвети – преди всяко хранене се пие по чаша топла вода. Общо водата за деня е по 40 мл на 1 кг тегло. Животинските мазнини се приемат в умерено количество. На всяко хранене има мазнини от сурови семки и ядки, но малко – например 5-6 броя дребни ядки и 2 ореха. Хапвайте по-често сурови семки и ядки, авокадо, маслини. Използвайте зехтин, гроздово и сусамово олио.

Избягвайте ленени, конопени и рапични продукти, посочва още д-р Папазова. Те увеличават нивото на мастните киселини омега-6, а това също е проблем за балансираното хранене. За съжаление съвременният човек консумира огромно количество от тях, а омега-6 поддържат възпалителния процес, породен от самото затлъстяване.

Минерални соли подпомагат регенерацията на съединителната тъкан

Така необходимите за пречистване на черния дроб и овладяване на възпалението минерални соли можем да си набавим с популярната вече и у нас Шуслерова терапия. Класическа е комбинацията между солите с №5 (калиум фосфорикум), 9 (натриум фосфорикум) и 10 (натриум сулфурикум), които повлияват обмяната на веществата.

При метаболитен синдром по преценка на специалисти понякога са необходими и други соли. Без сол №7 (магнезиум фосфрикум) не можем да утешим глада за сладко. Тя участва и в контрола на освобождаване на инсулина от бета клетките в панкреаса. Сол №4 (калиум хлоратум) е основна, когато която и да е от жлезите е изтощена. Участва и в регенерацията на съединително-тъканната матрица.

Номер 4 ни трябва и за всички лигавици, които в случая са възпалени, за синтеза на колаген и еластин. Тя заедно със сол №6 (калиум сулфурикум) помага при проблеми на черния дроб, но се включва и в терапията на преддиабетни и диабетни състояния.

Ако пък се прави профилактика и майката дава соли на детето, подходяща е сол №2 (калциум фосфорикум), която ще го предпази от инсулинова резистентност и не позволява изчерпването на толкова важната за всеки метаболитен процес сол №9. При вече установен метболитен синдром се започва със солите 5, 9 и 10, а после при нужда могат да се добавят и други комбинации от соли.

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Талия над 84 см издава метаболитния синдром беше последно модифицирана от: юни 12th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *