сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за венозни заболявания и хранене при рак

Безплатни прегледи за венозни заболявания и хранене при рак

На 17 и 24 юни 2014 г. онколозите от болница „Софиямед“ ще проведат безплатни консултации и ще изготвят индивидуални хранителни програми за пациенти с онкологични заболявания. Те ще се извършват от 15 ч. след предварително записване на тел. 0700 31 051. Специалистите от отделението по съдова хирургия в болница „Софиямед“ пък организират безплатни диагностично консултативни прегледи за пациенти с венозни и съдови заболявания.

Според завеждащия отделението по медицинска онкология в МБАЛ „Софиямед“ д-р Мария Христова правилното хранене подобрява значително качеството на живот на онкоболните в хода на тяхното лечение. Индивидуалната диета, която е адаптирана към нуждите на всеки отделен онкоболен пациент създава чувството на психологически комфорт и контрол върху заболяването. Храненето може да стабилизира или да подобри състоянието на болния, да съдейства за благоприятния отговор към лечението, по- бързото възстановяване и по- добрата прогноза“, допълва д-р Христова.

Специалистите от отделението по съдова хирургия в болница „Софиямед“ организират безплатни диагностично консултативни прегледи за пациенти с венозни и съдови заболявания. Те ще се извършат на 19 юни от 10 до 15 ч. и на 20 юни от 13 до 17 ч. след предварително записване на тел. 0700 31 051. „Първите симптоми на венозна недостатъчност са тежест в подбедриците, болка в долните крайници при покой, оттоци около глезените, нощни крампи (схващания). Венозните заболявания са медицински и социално значим проблем поради тежките усложнения, които причиняват“, коментира д-р Димитър Марков,д.м., завеждащ отделението по съдова хирургия в МБАЛ „Софиямед“.

Всяка венозна тромбоза причинява тежко разстройство на засегнатия крайник или орган, което може да доведе до развитието на венозна гангрена или некроза в острата фаза, а в последствие, ако това състояние се преодолее може да се развие хронична венозна недостатъчност. При развита флеботромбоза съществува вероятност да се откъсне тромб, който да се пренесе от кръвния ток през сърцето до белия дроб и да се развие т.нар. белодробна тромбемболия, която не рядко завършва фатално.
Поради тези причини от изключително важно значение е провеждането на скринингови прегледи на голяма част от населението с цел диагностициране и ранна профилактика, както и лечение в ранен стадии преди да са настъпили усложнения.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -