вторник, 3 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеХранене за профилактика на рака на гърдата

Хранене за профилактика на рака на гърдата

В каква степен храненето повлиява риска от възникване на онкологично заболяване е тема, която все още не е напълно изяснена. Въпреки това е ясно, че такава връзка има. Тезата се подкрепя от много авторитетни учени, а също и от Световната здравна организация. Сега ново проучване се занима по-основно с този въпрос.

Очерта се ясната вина на червеното месо като рисков фактор. В новото проучване са изследвани 88 803 деца, които били следени до възрастта от 26 до 45 г. В продължение на 20 г. били анализирани хранителните им навици. За този период били регистрирани 2830 случая на рак гърдата. При това еднозначно се установило, че онези жени, които най-често ядат червено месо (говеждо, свинско, агнешко, преработени меса като салами, филета и сланина) имат най-висок риск за рак на гърдата, с 22% по-голям отколкото при останалите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Наситените мазнини не са толкова вредни, разкри проучване
Бактерии виновни за рака на дебелото черво, борят ги с антибиотици 
Ограничете месото между 50 и 65 г., иначе има риск от рак 
Гроздовите семки увеличават ефекта от химиотерапията 
Център „Джон Хопкинс”: Раковите клетки могат да се уморят от глад 

Всяка допълнителна порция червено месо правело онкологичното заболяване с 13% по-вероятно.
Проучването освен това разкрило, че има и храни, които намаляват риска от рак на гърдата. Това са варивата, птичето месо, ядките и рибата. Например пилешкото сваляло риска с 22%. Особено добър ефект се постигал, ако хранене с червено месо бивало заменяно с комбинация от пилешко или риба, варива и ядки.

Източник: Medizinauskunft

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -