Шансове за възстановяване след инсулт, ако лечението почне до 4 часа

PRINT
мозък

Мозъчният инсулт, известен и като мозъчен удар, се дължи на остро нарушение на мозъчното кръвообращение поради запушване на мозъчен кръвоносен съд от съсирек (тромб или емболия) – исхемичен инсулт, или поради разкъсване на кръвоносен съд – мозъчен кръвоизлив в мозъчната тъкан или в мозъчните обвивки (субарахноиден кръвоизлив). Исхемичният представлява 80-85% от мозъчните инсулти, а хеморагичният -15-20%.

„Мозъчният инсулт е най-честата причина за смъртност и инвалидизация у нас и има не само медицински, но и социални и икономически последици за пострадалия, семейството и обществото. Затова особено важна е профилактиката и повлияването на рисковите фактори – артериална хипертония, мозъчна атеросклероза, захарен диабет, наднормено тегло, повишен холестерол, ритъмни и клапни заболявания на сърцето, тютюнопушене, алкохолизъм и др.

Инсулт се лекува в „златния прозорец“ – до 6-ия час

Прогнозата при инсулт зависи от вида и локализацията

Каква ще бъде прогнозата за преживяемост и възстановяване, зависи преди всичко от вида и локализацията на инсулта. При мозъчен кръвоизлив се развива остро главоболие, гадене, повръщане, слабост или неподвижност в срещуположните крайници, а при по-тежки случаи парализа на погледа, промяна в съзнанието, включително до кома. Особено опасни са кръвоизливите, дори и немного големи по обем, в по- дълбоките мозъчни структури, където са жизненоважните центрове.

При по-повърхностните кръвоизливи, т.нар. капсулолатерални хематоми, дори и по-големи по размер, прогнозата е по-добра. Кръвоизливът в меките мозъчни обвивки (субарахноиден кръвоизлив) има много типично начало – много силно остро главоболие, гадене, повръщане, схващане на врата. Изходът може да бъде различен и зависи от мястото и обема на излялата се кръв, но прогнозата зависи преди всичко от опасността от рецидив – т.е. повторен кръвоизлив от много силно остро главоболие, гадене, повръщане, схващане на врата.

Изходът може да бъде различен и зависи от мястото и обема на излялата се кръв, но прогнозата зависи преди всичко от опасността за рецидив – т.е. повторен кръвоизлив от аневризма. В тези случай се предприема мозъчна ангиография и оперативно клипсиране на аневризмата.

Ранно прилагане на тромболиза е залог за успех

При исхемичен емболичен мозъчен инсулт емболиите имат сърдечен произход от лявата сърдечна половина при ритъмни нарушения като предсърдно трептене и мъждене или клапен сърдечен порок, или от разязвена атеросклеротична плака от по-големите мозъчни съдове. Прогнозата се определя от големината на емболизирания съд и риска от повторен инсулт.

Ранната диагноза и прилагането на тромболиза (разграждане на тромба) до 4,5 ч от началото е най-големият успех в лечението на исхемичните инсулти и може да доведе до пълно възстановяване. При исхемичен инсулт, дължащ се на тромбоза, развитието не е така внезапно и симптомите зависят от големината на тромбозиралия съд – изтръпване и слабост в едната телесна половина, изкривяване на устата и езика, нарушение на говора, неразбиране на чуждата реч, нарушение на зрението.

Важно е да се диагностицират и т.нар. малки инсулти, или транзиторни мозъчни атаки, при които симптомите се леко изразени, преминават в рамките на 24 часа често се игнорират от пациентите. Но те често се повтарят и са предвестни на по-голям инсулт. По-чести са в системата на т.нар задна мозъчна циркулация и се проявяват със световъртеж, залитане, притъмняване, раздвояване на образите, нарушение на говора, а при по-тежки случаи – нарушение на гълтането, слаобост в крайниците.

Възстановяване при инсулт – оценката се прави по скала

За оценка на прогнозата в клиничната практика се прилагат специализира ни скали. Така у нас е въведена скалата за инсулт на Американския национален институт на здравето, като отделните мозъчни функции се оценяват по тежест – например до 8 точки – лек инсулт, до 18 точки – средно тежък инсулт, и над 18 точки – тежък инсулт.

Прогнозата трудно може да се оцени в първите дни след инсулта, по-точна оценка може да се направи след 1-2 седмици от началото, когато е преминала опасността от ранни усложнения като застойна бронхопневмония, флеботромбоза, белодробна емболия и др. Прогнозата зависи и от прединсултното състояние, възрастта на пациента и наличието на рискови фактори.

За точната диагноза на мозъчния инсулт са необходими неврологичен преглед от опитен невролог, образно изследване (компютърна томография или ядреномагнитен резонанс), уточняване на сърдечния статус и на придружаващи заболявания. Прогнозата зависи от адекватното лечение, профилактиката с антиагреганти или антикоагуланти, откриване на атеросклеротични стенози на мозъчните съдове чрез доплерова сонография, ранна двигателна и говорна рехабилитация.

доц. Олга Григорова

 

Доц. Олга Григорова, Клиника по нервни болести в Александровска, в. „24 часа“

[Общо: 35    Средно: 3.5/5]
Шансове за възстановяване след инсулт, ако лечението почне до 4 часа беше последно модифицирана от: юли 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *