вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПушенето влошава акнето

Пушенето влошава акнето

При акнето пъпките често се възпаляват. Така с времето по кожата може да се появят ръбчета и белези, особено при хората, които стискат пъпките. Оказва се, че положението е по-критично при пушачите. Проучване установи, че те имат повече следи от акне по лицето и тялото си. Затова експертите съветват хората, които са предразположени към акне, да се откажат от цигарите, пише The Daily Mail.

В новото проучване участвали 992 души с тежка форма на акне. Белези имали 91% от пациентите. При пушачите те не били по-чести, отколкото тези, които никога не са пушили. При любителите на цигарите обаче тези наранявания се оказали много по-сериозни. Те имали умерени до тежки белези в 53,7% от случаите. За сравнение подобни проблеми имали само 35% от хората, които не пушели.

В по-нататъшни проучвания учените планират да изучат механизма на тази зависимост. От акне страдат около 80% от тийнейджърите в цял свят. Белезите и ръбчетата от пъпките могат да останат за цял живот, като това значително влошава самочувствието на младите хора. Изследователите се надяват, че научните им изводи ще убедят много хора да се откажат от тютюнопушенето.

Източник: The Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -