петък, 27 януари, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛечение на COVID-19 - актуални данни към момента

Лечение на COVID-19 – актуални данни към момента

Кои съществуващи вече лекарства могат да се използват за лечението на COVID-19? Това е един от основите въпроси, на който учени от цял свят търсят спешен отговор. Непрекъснато се експериментира с налични препарати, докато разработването на ваксината стигне до производствена фаза.

Лекарство за малария + антибиотик

Ето какви са данните към момента. Най-новото съобщение идва от Марсилия, където д-р Дидие Раул (на снимката горе) е лекувал пациенти с тежко протичане на заболяването с комбинация от две лекарства – хидроксихлорохин и антибиотика азитромицин. В проучването му са участвали 24 болни (линк към източника в края на статията). Според д-р Раул тази комбинация може да даде резултат при много пациенти. Той пояснява, че познава добре тази комбинация и през годините я е приложил върху опне 4000 пациенти с инфекциозни заболявания. Азитромицин се продава и в България с рецепта, а хлорохин за момента не се предлага на българския пазар, но има пациенти (например с лупус), които си го доставят от съседни страни. Д-р Раул е решил да провери ефекта от двата медикамента при COVID-19, след като преди това китайски учени са оповестили положителни резултати.

Корона вирус – какви са симптомите и лечението?

Японското противовирусно лекарство фавипиравир

По-рано световните агенции съобщиха за подобрение на пациенти с коронавируса, които са приемали японско противовирусно лекарство – Фавипиравир, с търговско име “Авиган”. То е разработени през 2014 г., изпробвано е преди време с успех и срещу ебола. Сега в Китай го дадоха и на пациенти с COVID-19. Съобщиха за положителни резултати – болните дават отрицателни тестове след много кратко време. В момента този препарат обаче още не е достъпен в България и не се знае дали и кога може да бъде закупен.

Китайски учени съобщават за успехи и след прилагането на препарат, регистриран за умерени до тежки форми на ревматоиден артрит – Tocilizumab (блокира IL-6). То е на швейцарската компания „Рош“. Противовъзпалителното лекарство е приложено при 20 пациенти с COVID-19 (линк в края на статията), като целта е била да се потисне свръхреакцията на имунната система, която води до отказ на органите и смърт. Резултатите са били добри, затова сега се обмисля ново, по-голямо клинично проучване.

Акад. Гълъбов: Има 4 възможни подхода за лечение, у нас е наличен само един

В лечението към момента са се утвърдили 4 подхода, от които в България може да реализираме само един. Това обяснява известният наш вирусолог акад. Ангел Гълъбов. 

Първият е свързан с потискане на репликацията на вируса. В голямо Европейско пилотно проучване са проверени близо 370 различни съединения. Резултатите поставят на първо място като най-ефективен препарата ремдизивир (нуклеотид). За съжаление той не може да се купи у нас. На второ място е хлорохин (включен и в проучването на д-р Раул). У нас се е продавал преди години като противомаларийно средство, но е спрян. Някои хора го внасят сега от Македония, Гърция.

Могат ли цинк, витамин С и ресвератрол да пазят от коронавирус?

Китайците са прилагали върху пациенти калетра – комбинация от лопинавир и реминавир. Това лекарство спира превръщането на ХИВ инфекцията в СПИН, но в случая ефектът е умерен. Освен това тези медикаменти имат редица токсични ефекти.  

Втори елемент е кислородотерапията. Това е единственото нещо, с което България разполага в момента, макар че не навсякъде болниците са добре оборудвани. Всеки болен в по-тежко състояние трябва да има до себе си апарат. COVID-19 може да засегне алвеолите, което води пациента към дихателна недостатъчност. Апаратната вентилация на белите дробове не позволява да се навлиза в критична фаза. 

Трети елемент от терапията са противовъзпалителни препарати, посочва акад. Гълъбов. При тях също има редица въпроси, които трябва да се вземат предвид. Прилагането на кортикостероиди остава дискусионна тема. При SARS, TORS те са се прилагали и това успявало да намали възпалителната течност в белия дроб, която задушава тежките пациенти. Проблемът е, че кортизонът в случая не е подходящ. Той стимулира вирусовото размножаване, тъй като всеки вирус е антагонист на интерферона. Въпреки това в Китай са разработили барицитиниб – един добър противовъзпалителен продукт, който обаче също не е наличен тук. 

Три рецепти за дезинфектант в домашни условия

При развиването на тежка пневмония, често тя е интерстициална, може да се приложат и антибиотици. Това зависи от преценката на лекаря и състоянието на пациента. 

Четвъртият подход е серум терапията. Тя се прилага засега само в Китай. У нас се е прилагала за лечение на кримска хеморагична треска. Предизвикателството в случая е, че при COVID-19 в серума има и вируси. Китайците обаче са намерили начин да очистват серума от вирусните частици и да оставят само антителата. За съжаление ние не можем да се възползваме от това сега.

Редактор Ина Димитрова

Източници: https://www.nbcnews.com

https://www.medscape.com/viewarticle/927033

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -