вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМогат ли цинк, витамин С и ресвератрол да пазят от коронавирус?

Могат ли цинк, витамин С и ресвератрол да пазят от коронавирус?

Коронавирусът ще се разпространи масово – това прогнозира специалистът по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров. В националния ефир той поясни, че всеки доказано болен предава инфекцията на поне още трима души, които за около две седмици набъбват до 40. По думите е утопия, че държавата може да спре разпространението на коронавируса. Най-уязвими са възрастните хора и хронично болните – и двете групи имат по-слаба имунна система.

Добрата новина е, че около 80% от хората карат заболяването леко или със средно изразени симптоми. Това се подкрепя и от факта, че все още не може да се открие кой е нулевият пациент за България, не е ясно дали той е един човек или няколко. Хората, които се диагностицирани с COVID-19 не са пътували до рискови страни, нито пък са контактували с хора, които имат данни за заболяване или пък са в карантина. Това означава, че са се заразили от хора, които не са имали тежки симптоми, което пък е знак, че инфекцията вероятно и в момента се предава от хора, които изобщо не подозират за нея.

Корона вирус – какви са симптомите и лечението?

Как да подкрепим имунната система срещу коронавирус

Здравата имунна система е най-добрата защита не само срещу COVID-19, но и срещу всички останали вируси, които циркулират в студените месеци. Ето няколко съвета на Джеймс Роб,  професор по патология в калифорнийския университет в Сан Диего. Той е един от първите молекулярни вирусолози в света, работили върху коронавируси. Първи е показал броя на гените, съдържащи вируса.

Проф. Роб съветва за профилактика да вземаме таблетки, съдържащи цинк. По думите му те са ефективни за блокиране на коронавируса (и повечето други вируси) от умножаване в гърлото и назофаринкса и това е доказано. Използвайте ги, когато започнете да усещате симптоми на настинка. Ако таблетката е за смучене, оставете я да се разтвори отзад на гърлото и назофаринкса.

Той се позовава на проучвания, където е установено, че 75 мг цинк дневно, взети по възможност през първите 24 часа на симптомите, повлияват положително възстановяването при риновируси. Подобрява се възпалението на гърлото, овладяват се секретите от носа и дори се облекчава кашлицата.

Внимание: Над 150 мг цинк дневно може да имат токсичен ефект! За това е необходимо обаче сериозно да предозирате, понеже повечето таблетки у нас съдържат 5 до 15 мг цинк.

Препоръчва се също така симптоматично прием на ударна доза от 4000 мг витамин С и две таблетки ресвератрол (мощен антиоксидант, който се съдържа в гроздето и други плодове) на ден. Двете субстанции нямат неблагоприятни ефекти върху човешкото здраве, но могат да помогнат при начална фаза на заразата. Консултирайте се задължително и с ОПЛ.

Кои са противовирусните препарати, препоръчани за коронавирус

Кога и как става заразяването – как да се пазим

По последни данни, вероятността да се заразите при контакт с вирусоносител е около 1%.

Предполагаемото време, през което носителите на вируса могат да го излъчват в околната среда (да бъдат опасни за околните) е средно около 12 дни, време през което е доказано, че вируса се намира в секретите на дихателните пътища.

Вирусът е открит и в изпражненията на някои пациенти, но този път на предаване е без съществено епидемиологично значение, защото инфекцията засяга дихателните пътища.

В целия свят към 3 март 2020 г. по данни на СЗО има над 90 000 заразени и около 3 000 смъртни случая, което прави смъртността около 3%, но ако се има предвид и предполагаемия брой безсимптомни заразени, смъртността на всички, които са инфектирани се предполага, че е около 1%, (данните са все още непълни и поради това не са напълно сигурни).

nCoV-19 e по-малко патогенен (агресивен) от предишните епидемии на SARS и MERS в миналото десетилетие, но това го прави по-неконтролируем, защото голяма част от заразените са безсимптомни и пренасят заразата, без да знаят, че са заразени, като остават встрани от мерките за предпазване.

Все още не е ясно дали по-лекото протичане е съпътствано и с по-ограничено разпространение на инфекцията, но може да се предположи, че поради голямото число безсимптомни и такива с леко протичане, nCoV-19 крие висок риск за широко разпространение.

Най-опасни от епидемиологична гледна точка са лечебните заведения, където се приемат болните с грипоподобни симптоми, защото там емпирично доказания мащаб на разпространение на инфекцията е най-голям. Най-застрашени от тежко протичане с фатален край са пациенти с хронични болести – захарен диабет, сърдечни и белодробни заболявания.

Все още липсват окончателни отговори на най-важните въпроси, които поставя всяка вирусна епидемия: каква е формата на епидемиологичната пирамида, каква част от инфектираните заболяват, каква част от заболелите търсят медицинска помощ? Не е още напълно наясно какъв е обемът на разпространение от човек на човек.

Полагат се огромни усилия в световен мащаб, за да се разбере молекулярната и клинична вирусология на този вирус. Постигнати са голям обем молекулярни познания за геномиката, структурата и вирулентността на този вирус, които да послужат за изаботване на лекарства и ваксини, които да предпазват или ограничат инфекцията в носителя. За съжаление, този процес изисква време и докато влязат в клиничната практика (малко вероятно през тази година), може да се разчита единствено на симптоматични средства.

Защо коронавирусът подминава децата?

Мерки за профилактика на инфекцията

Без ръкостискане!

Използвайте само кокалчето си, за да докоснете светлинните ключове. асансьорни бутони и др. Когато сте на бензиностанция, хващайте ръчката за бензин с хартиена кърпа или използвайте ръкавица за еднократна употреба.

Отваряйте врати с лакът или по друг начин, а не с длан. Особено важно е това за обществените и търговски обекти.

Използвайте латексни ръкавици за еднократна употреба при пазаруване и всички други външни дейности, когато влизате в контакт със замърсени зони. Ако ви липсват ръкавици, използвайте дезинфекционни кърпички, включително за избърсване на дръжката и детското столче в колички за хранителни стоки.

Когато се приберете у дома или офиса и сте били на място с много хора, измивайте ръцете си със сапун за 10-20 секунди и/или използвайте по-висок от 60% дезинфектант за ръце на алкохолна основа.

Носете винаги със себе си дезинфектант, ползвайте го дори близо до входната врата на дома си и в колата си за употреба след посещение на бениностанция или докосване на замърсени предмети, когато не можете веднага да си измиете ръцете.

Ако е възможно, кашляйте или кихайте в кърпи за еднократна употреба и изхвърлете. Използвайте лакътя си само по изключение. Дрехата на лакътя ви ще съдържа инфекциозен вирус, който може да се предава до седмица или повече!

Обикновените хирургически маски за еднократна употреба се използват, за да ви попречат да докоснете носа и/или устата си (докосваме носа/устата си около 90 пъти на ден, без да го осъзнаваме). Маската няма да попречи на вируса при директно кихане да влезе в носа или устата ви – тя е само за да не докоснете носа или устата. При нужда използвайте и очила или лицеви шлемове.

Този вирус се разпространява в големи капки чрез кашляне и кихане. Това означава, че въздухът няма да ви зарази! Но всички повърхности, по които се приземяват тези капки, са заразни средно около седмица – всичко, което е свързано със заразени хора, ще бъде замърсено и потенциално инфекциозно. Вирусът е предимно по повърхностите и няма да бъдете заразени, освен ако необезопасено лице кашля или киха директно в лицето ви. Този вирус има клетъчни рецептори само за белодробни клетки (заразява само белите дробове). Инфекцията идва от дихателната система – специфичен е за белите дробове. Единственият начин вирусът да ви зарази е през носа, очите или устата чрез инфектираните ви ръце или заразни пръски върху носа, очите или устата ви от кашлица или кихане на заразен с вируса.

Източник: medicinenet.com

www.thetomahawk.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -