понеделник, 6 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКои са противовирусните препарати, препоръчани за коронавирус

Кои са противовирусните препарати, препоръчани за коронавирус

Китайските медии публикуваха препоръки на здравното министерство, в което се посочват конкретни противовирусни медикаменти, за които се твърди, че могат да повлияят положително инфекцията с коронавирус. Става дума за комбинация от различни вече съществуващи лекарства. Последно в списъка бе включен арбидол (активна съставка умифеновир), което е противовирусен препарат, разработен в Русия през 70-те години на 20 век. В препоръките са включени още дарунавир (лекарство за ХИВ), хлорохинфосфат и рибавирин  в комбинации с интерферон или лопинавир/ритонавир (също лекарство за ХИВ).

Новият корона вирус, който причинява заболяване, вече официално наречено Covid-19, съкратено от „Corona Virus disease 2019“, накара милиони хора по света да се страхуват от възможна зараза с него. Корона вирусите по принцип са доста разпространени, като повечето от тях причиняват не особено тежки симптоми. Новият щам обаче е по-коварен и с по-висок процент на усложнения и смъртност. Все пак учените отбелязват, че той е по-малко смъртоносен от SARS, който отне преди години живота на около 800 души.

Какъв е рискът от смърт при Covid-19

Най-засегнати са възрастните, хора с хронични заболявания. Мъжете боледуват по-тежко. При млади, здрави по принцип хора, смъртността е изчислена на 0,2%. При хората над 50 г. тя скача на 1,3%, а при тези над 80 г. – 14,8%. Интересното е, че децата, особено малките, се разболяват по-рядко. По правило инфекцията при тях протича по-леко. Досега няма починали деца под 9 г. Друг любопитен факт е, че мъжете карат вируса по-тежко. Смъртността при тях е 2,8%, а при жените – 1,7%. 

Друга застрашена група са хората със сърдечносъдови заболявания (смъртност 10,5%). Следват диабетиците, хора с болести на дихателните пътища (астма и др.), хипертоници и онкоболни. 

Ако вирусът не мутира и не стане по този начин още по-опасен, експертите го приравняват на грипа по отношение на рисковете за здравето, свързани с него. Това не означава, че корона вирусът или грипът са маловажни. При по-тежка грипна вълна годишно в България умират около 2000 души, сочат данни от здравните власти. 

Корона вирус – какви са симптомите и лечението?

Как да познаем инфекцията с корона вирус?

Вирусът засяга дихателните пътища. Болните развиват грипоподобни симптоми. Чувстват се като смазани, нямат сила да станат. Имат температура, която може да не е много висока. Дишането е затруднено, има и кашлица. Хремата е доста рядък симптом при този вирус. Понякога се появява диария.

При тежко протичане пациентите развиват пневмония с висока температура и дихателна недостатъчност, която може да бъде фатална в някои случаи. Дали инфекцията е грип или корона вирус, може да се установи с помощта на специални кръвно тестове, които вече са налични и у нас.

Как става заразяването?

Новият корона вирус очевидно е по-заразен, отколкото се смяташе първоначално. Учени от берлинската университетска болница “Шарите” (Charité) съобщават, че той може да се размножава във фаринкса и по този начин използва пътища за предаване, подобни на тези на грипния вирус. Това обяснява, защо хората с леки симптоми могат да заразят другите. Първоначално поради близостта на причинителя до атипичната пневмония SARS се предполагаше, че вирусите се размножават дълбоко в белите дробове. Коварното е, че заразата може да се прихване от човек, който е в инкубационен период – заразен е, но още няма симптоми на заболяването. Анализ на някои случаи показва, че предаването може да стане по въздушен път и при близък контакт с болен, дори без да има обмяна на телесни течности като слюнка при целувка например.

Друг начин за инфектиране е чрез замърсени предмети – например дръжките на вратите, телефонна слушалка и др., или ръкостискане с болен. Експертите предполагат, че коронавирусът може да оцелее 4-5 дни, максимално 9 дни, върху различни предмети. Пратките с китайски стоки пътуват доста повече, така че не бива да се страхувате от тях.

Естественият резервоар на вирусите, мястото, където те се размножават, е човешкият организъм. Само в такава среда те живеят повече, като последните данни сочат, че инкубационният период може да се проточи над 14 дни. По правило обаче първите симптоми се появяват до една седмица след заразяване. 

Какви мерки вземат властите у нас срещу корона вируса

Как можете да се предпазите?

За предпазване от коронавирус лекарите препоръчват да се спазват стриктно обичайните хигиенни мерки:

  • Често и щателно измиване на ръцете – миенето продължава поне една минута, грижливо се изтриват всички гънки по ръцете;
  • Стойте на разстояние от болните (в идеалния случай поне 1,5 метра).
  • Използвайте дезинфектанти на базата на етанол, водороден прекис или натриев хипохлорит (течен хлор), особено след контакт с болните
  • Хората с респираторни инфекции трябва да носят маски, да кихат и кашлят в ръкава. 

Повечето санитарни маски за лице не пазят. Изключение правят тези от категорията FFP3, които са оборудвани с интегриран филтър. Те също така защитават, само ако се използват правилно. Обикновените маски имат смисъл, само ако ги носят болните. Това намалява риска предаване на заразата към други хора.

Редактор Ина Димитрова

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -