четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЕндопротезиране - поставяне на изкуствена става, вече е масова операция

Ендопротезиране – поставяне на изкуствена става, вече е масова операция

Ендопротезирането представлява замяна на увредена или износена става с нова изкуствена. През последните години този тип операции стават все по-масови, коментира един от най-опитните и изявени у нас ортопеди проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в ИСУЛ. Причината са както новите, по-щадящи методи, които навлизат и се прилагат у нас, така и възможността да се избере качествена изкуствена става, макар и срещу доплащане. 

“Страхът на хората от операцията за замяна на собствената става с изкуствена намаля осезаемо. Успеваемостта е много висока, особено ако се извърши в болница, където има солиден опит в тази сфера като ИСУЛ. Хората чуват, виждат свои близки, които се възстановяват в рамките на два-три месеца и се чувстват много по-добре от преди, връщат се към нормален ритъм на живот. Значително по-голям брой хора търсят помощ при инвалидизиране на тазобедрена става и коляно. Това са двете стави, които най-често се износват”, коментира проф. Кинов. 

Най-честите причини за поставяне на ендопротеза:

  • Артроза или възрастово износване на ставата, свързано с ограничена подвижност и силна болка;
  • Травма, свързана с прекъсване на кръвоснабдяването на ставата и риск от некроза;
  • Инфаркт на ставата, чиято първопричина често не може да се установи с пълна точност. Има силна болка и ограничаване на движенията.

Какви са първите симптоми на артрозата?

В ИСУЛ вече се прилагат нови щадящи методи за ендопротезиране като Подходът на Рьотингер. Той е на името на германския професор Хайнц Рьотингер, който гостува за шести път в България на 21 февруари. Тогава той обучи нова група ортопеди, като така посветените в неговия щадящ метод стават 120 специалисти.

Проф. Рьотингер идва в София по покана на проф. Кинов. Сега той демонстрира метода си при още по-сложна операция – ревизия на ендопротеза на тазобедрена става. Пациентът е жена, оперирана по-рано в друго лечебно заведение. След това около ставата се развива инфекция, което налага повторната й подмяна. Ревизията на става е по-трудна операция – махат се фиброзни тъкани, старата протеза.

Благодарение на метода на Рьотингер тя протича по-леко, не се засягат мускулите, а пациентът се възстановява по-бързо след рехабилитацията. По-бързото възстановяване се дължи на минималната травма. При старите  старите методи връщането към нормалния живот отнема около 2-3 месеца. При метода на Рьотингер този период се скъсява до месец и половина.

Как да живеем с протеза на тазобедрена става

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -