сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУникална операция спаси 2 от 3-те бебета на родилка

Уникална операция спаси 2 от 3-те бебета на родилка

Уникална фетална операция, извършена върху бебета, докато са още в утробата, спаси близначета. Бременната носела тризнаци, но се установило, че при две от тях има сраснали се кръвоносни съдове. Това застрашава живота и здравето им.

Какво представлява усложнението трансфузионен синдром

При тази бременна се наблюдава усложнение, наречено трансфузионен синдром. Среща се при еднояйчни близнаци, споделящи една и съща плацента. Трансфузионният синдром се открива при една на всеки пет бременности с еднояйчни близнаци. При тази нежелана аномалия  се наблюдава образуването на връзки между кръвоносни съдове. Така едното бебе се развива като „донор“, а другото е „реципиент“ на плацентарната кръв.

АГ феталните специалисти на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и акушер-гинеколозите и неонатолозите от СБАЛАГ „Майчин дом“ спасиха близнаци след уникална за България вътреутробна операция при тежко усложнение при спонтанна триплодна еднояйчна бременност.

За първи път у нас беше направена вътреутробна фетална операция при специфична триплодна еднояйчна бременност,

която даде шанс на двете здрави бебета да живеят. Операцията е извършена от доц. д-р Петя Чавеева и нейния екип (на снимката горе) в Отделението по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. След това продължаващата бременност се проследява при проф. Иван Костов до раждането на близнаците в СБАЛАГ „Майчин дом“.

Извършената вътреутробна операция от доц. Чавеева и нейния екип в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ е лазерна аблация на плацента. Феталната лазерна хирургия представлява ендоскопска процедура, която се прилага при различни проблеми при многоплодна бременност с цел да се предотврати опасност от загуба на плода още в майчината утроба.

Какво е Фетална операция с лазерна хирургия

В сектора по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ вече са извършени няколко прекъсване на срастванията на съдовете с помощта на лазерна технология в различни случаи (трансфузионен синдром, фетална ретардация и др.), благодарение на които са родени живи и здрави бебета. Интервенциите се извършват от доц. Петя Чавеева, първият български специалист, преминал през няколкогодишно систематично обучение по фетална медицина и миниинвазивна фетална хирургия с лазер. За първи път в България процедурата се прилага при триплодна бременност.

В световен мащаб честотата на триплодна бременност с еднояйчни близнаци е по-малка от 1 на 100 000. Бременността при 35-годишната Бедрие се развива нормално до 17 гестационна седмица, когато състоянието на едно от трите бебета се усложнява. Поради това, че тризнаците са еднояйчни и споделят обща плацента, съответно са с взаимосвързано кръвообращение, опасността за живота на едното бебе поставя под риск и другите две бебета.

Затова първоначалната препоръка на акушер-гинеколозите е бременността да бъде прекъсната. Но Бедрие решава да потърси второ мнение при проф. д-р Иван Костов в СБАЛАГ „Майчин дом“, от когото получава надежда, че бебета й могат да бъдат спасени.

„Големият въпрос беше дали да прекъснем бременността или да направим невъзможното, за да спасим двете бебета. И нито за миг не сме се колебали, защото ние никога не се отказваме, борим се за всеки живот. И благодарение на мултидисциплинарния екип от двете болници, на акушер-гинеколозите от Родилна клиника и на неонатолозите от Клиниката по неонатология в „Майчин дом“ – имаме две здраве бебета и щастливи родители“, каза проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на СБАЛАГ „Майчин дом“.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -