понеделник, 29 май, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитно6 храни за здрави кръвоносни съдове през зимата

6 храни за здрави кръвоносни съдове през зимата

През зимата кръвоносните съдове са подложени на по-голямо натоварване. Те страдат от студа и от промяната в температурите навън и вътре в помещенията. Налага се да се адаптират към различните условия. Отразяват им се и вирусните инфекции, от които всеки човек страда в студените месеци. 

Хората с хронични сърдечносъдови заболявания, например хипертония (високо кръвно), трябва да консултират лечението си и евентуално да го адаптират към ниските температури. Причината е, че студът причинява спазми на кръвоносните съдове и оттам повишава риска за инсулт и инфаркт.

Вижте още: Профилактика на образуването на тромби в домашни условия

Има обаче и неща, които всеки може да направи, за да подкрепи здравето на съдовете си. Ето някои препоръки, които списанието Healthy Style публикува. Те са на експерти по здравословно хранене. Съветите им са за продукти, които е добре да се използват за предотвратяване на тромбоза и тромбоемболизъм.

Лимони за добро кръвообращение

Пресният лимонов сок е популярно средство за укрепване на организма като цяло. Лимонът, както отбелязват експертите, подобрява кръвообращението и увеличава производството на червени кръвни клетки. Те са основните воини на имунната система с патогените.

Защо зехтинът е толкова здравословен

Зехтин за еластични съдове

Зехтинът е популярен и предпочитан продукт заради многобройните ползи за здравето. Факт е, че той подобрява съдовата проходимост. Използвайте го редовно в кухнята и така ще подобрите еластичността на съдовата тъкан. Зехтинът намалява нивата на холестерол в съдовете, като по този начин се намалява риска от образуване на тромби.

Авокадото доставя полезни мазнини

Авокадото дава същите предимства за съдовете като зехтина. Експертите препоръчват да се яде поне половин авокадо три пъти седмично.

Чесънът може да ви предпази от инфаркт

Чесън за имунната система

Експертите съветват също да се ядат всекидневни една-две скилидки чесън всеки ден. Благодарение на веществото алицин в него чесънът значително укрепва имунната система и пази от образуването на тромби.

Целина за здрави артерии

Целината (както корени, така и стъблата) е полезна за лечението на съдовете и по-специално на артериите. Според учените редовната консумация на целина намалява нивата на кортизола – хормон на стреса, който повишава кръвното и влияе зле върху здравето на сърдечния мускул. Целината прави артериите по-гъвкави и блокира образуването  на атеросклеротични плаки върху стените им.

Моркови и целина неутрализират токсини в храната

Моркови за нормален холестерол

Особено добро средство за предотвратяване на съдови заболявания са морковите. Морковът съдържа много бета-каротин, който работи за понижаването на холестерола в кръвта. 

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -