петък, 21 юни, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеМоркови и целина неутрализират токсини в храната

Моркови и целина неутрализират токсини в храната

Опасните за човека афлатоксини се откриват понякога в храната. Намирани са например в сирене, където са попаднали, след като кравите  консумирали гнили кочани царевица. Афлатоксините са микотоксични вещества от плесенни гъбички, казва д-р Людмила Нейкова (на снимката по-долу), токсиколог от ВМА.

Те пък се развиват в различни хранителни продукти под влияние на висока влажност – около и над 80%, и топлина – 25 градуса. Коварни са, защото нямат нито мирис, нито вкус. Така човек по нищо не може да разбере на пръв поглед, че продуктът всъщност е вреден за здравето му.

Защо афлатоксините са опасни за здравето?

д-р Людмила Нейкова токсикологНякои са особено вредни, защото въздействат с времето върху гените, предупреждава токсикологът. На момента човек усеща нещо като леко разстройство, но ако консумира по-често храни, замърсени с токсини, има реална опасност да развие цироза или рак на черния дроб. Зависи от индивидуалното предразположение.

Най-силно канцерогенно влияние има афлатоксин Б1, който може да се открие дори в млякото или месото на животни, консумирали замърсени фуражи. Най-рисковите продукти за афлатоксина Б1 са ядки, ориз, пшеница, фуражи, сушени плодове, подправки, сурови растителни масла. Когато говедата консумират заразен с гъбички фураж, отделяните от тях токсини попадат в черния им дроб и оттам, макар и в по-малки количества, в млякото и месото им. Този афлатоксин вече е друг тип – М1.

Внимавайте с храни, по които има плесени

При еднократна консумация на замърсени с него продукти човек получава леко хранително отравяне, което се овладява в рамките на ден-два, допълва д-р Нейкова. Дългосрочният ефект е върху клетките на черния дроб. По кръвен път този токсин може да предизвика и различни форми на левкоза.

Как да разберем дали храна с петна е опасна

Хората трябва да бъдат особено внимателни и с различни продукти в домакинството, които видимо имат мухъл, казва още специалистът. В буркани с компот се появява плесен. Много често в него има от тези гъбички и затова трябва да се изхвърли. Плесени понякога покриват и сладка, конфитюри в буркан.

Трябва да се махнат поне 3-4 см от горния слой, включително и плесента, съветва д-р Нейкова. Сладкото отдолу може да се консумира само ако не е променило цвета, консистенцията и мириса си. При съмнение е по-добре да се изхвърли.

Видим ли, че по ябълките има кафяви петна, те също трябва да се изрежат добре. Консумира се само онази част от плода, която е без промяна във вкуса и мириса. Хората правят икономии и не изхвърлят плесенясал хляб, а само изрязват повредените крайчета, но рискуват здравето си, предупреждава специалистката.

Симптомите на отравяне се овладяват и в домашни условия

Хора, непосредствено пострадали от токсини на гъбички и плесени, рядко попадат в токсикологията. Причината е, че в повечето случаи симптомите се овладяват лесно в домашни условия и е трудно да се докаже от какво е отравянето.

Обикновено хората се оплакват от гадене, повръщане, общо неразположение и неразположение в стомашно-чревния тракт. За да се докаже отравяне с афлатоксини, са необходими две изследвания – на кръв и урина. При второто обаче има условие консумацията на храна да е била в последните 24 часа.

Гъбичките фузария се срещат често в бита

Има и други видове гъбички в бита, които могат да отделят опасни за човека токсини. Такива са гъбичките фузария, които също могат да предизвикат левкоза от хранително естество. Те може да се съдържат в мухлясалия хляб наред с афлатоксините. Сериозен е рискът от увреждане на костния мозък и лимфните клетки, казва още д-р Нейкова. Нарушава се образуването на кръв.

Признаци, че сме приели опасни токсини

Плесенясалият хляб може да предизвика и друга интоксикация, при която човек се чувства и държи така, сякаш е пиян. Филиите са съдържали вещество, което има невротропно въздействие. Такива пациенти изпитват еуфория, световъртеж и нарушена координация. Смеят се на всичко и възприемат ставащото около тях безкритично.

Мораво рогче е гъбичка, която е токсична за нервите

Друго състояние, свързано с интоксикация от храна, е ерготизъм. Причинява се от микроорганизъм – мораво рогче, което попада в зърното, а оттам в брашното и тестените изделия. Единственото спасение от тази гъбичка е пълното унищожаване на заразеното зърно в силоза.

Токсините причиняват три вида отравяния

Първото е неврогенно, което поразява нервната система; второто е гангренозно – засегнат е стомашно-чревният тракт, и третото е смесено. Обикновено различните видове отровни за човека вещества, отделяни от гъбички и плесени, са в смесен вариант в продуктите. Коварното при афлатоксините е, че те нямат нито вкус, нито мирис и човек по нищо не може да познае, ако сиренето, ядките или брашното са заразени.

Много са устойчиви, след като веднъж са се развили, пояснява д-р Нейкова. Друга неприятна тяхна черта е, че са устойчиви на температури от 200 градуса. Това значи, че дори продължително варене не ги унищожава. Хората могат единствено да разчитат на строгия контрол с лабораторни проби на хранителните продукти.

Мийте ядките грижливо

Освен млечните продукти, палмови, соеви и други масла също биха могли да съдържат афлатоксини. Ядките се препоръчват за консумация сурови, понеже съдържат повече от здравословните ненаситени мастни киселини.

Това, което можем да направим, е поне да ги измием много хубаво, съветва лекарката. Има противоречиви данни, че витамин С намалява токсичността. Той обаче се окислява и разгражда в контакт с въздуха.

По-добре е да се приема чрез храни, отколкото на прах или в ампули. Има и някои храни като моркови, магданоз, целина, които успешно се борят с токсините и намаляват негативния ефект от плесените.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -