сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЛечение на рефлукс при деца по нов метод в Пирогов

Лечение на рефлукс при деца по нов метод в Пирогов

Екипът на Клиника по детска хирургия в болница „Пирогов“ успешно извърши революционно за България нехирургично лечение на дете с гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). За първи път не само в страната, но и на Балканите, Детска хирургия – Пирогов внедри златния стандарт при диагностиката на това заболяване и щадящ подход за излекуване на малките пациенти. Прилагането на лечение чрез новаторския метод с апарат Stretta, отнема само един астрономически час.

Първият пациент е дете на 12 г., има рефлукс от 4-годишен

Първата нехирургична интервенция е извършена на 12-годишен пациент. Оплакванията на детето са с продължителност от осем години. До момента то не се повлиява от консервативното лечение на рефлуксна болест и неколкократно претърпява хирургични намеси въпреки непрекъсната медикаментозна терапия.

Манипулацията с апарат Stretta е извършена от екип на Детска хирургия – Пирогов в състав д-р Никола Картулев (детски хирург), д-р Деница Кофинова (педиатър и детски гастроентеролог) и медицинска сестра Жулиета Ярева. Детето е изписано с подобрение. Предстоят контролни прегледи за проследяване на състоянието на пациента.

При гастроезофагиален рефлукс се връща храна от стомаха към хранопровода

Гастроезофагиалната рефлуксна болест се характеризира с връщане на храна от стомаха към хранопровода. В резултат на незрялата храносмилателна система при новородените, рефлуксът често се среща в кърмаческа възраст. За болест се говори, когато става дума за големи количества храна, нарушава се физическото развитие на детето или се развиват респираторни усложнения като нощна кашлица, астма, рецидивиращи пневмонии, хроничен синузит и други.

„В Детска хирургия в Пирогов всяка година консултираме стотици деца с изявени храносмилателни проблеми. Медикаментозното лечение при тях често е продължително. Невинаги резултатът е положителен за всеки от пациентите. Симптомите на гастроезофагиалния рефлукс и развиващите се усложнения оказват негативно въздействие върху ежедневието на децата. Отразява се и на психологическо ниво, което не бива да подценяваме.“ Това отбеляза проф. д-р Христо Шивачев, ръководител на Клиниката по детска хирургия.

Новият подход за лечението на рефлукс при малките пациенти,

чиито медицински показатели налагат операция, доказано дава висок процент на успеваемост. Процедурата с високотехнологичния апарат Stretta успешно замества хирургичната интервенция при 85 на всеки 100 пациента. Нововъведението в Детската хирургия на болница „Пирогов“ е и широкодостъпно. Консумативите за диагностика и лечение на гастроезофагеална рефлуксна болест се покриват напълно от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Медицинската апаратура и обучението във Великобритания на екипа преди въвеждането й в експлоатация са дарение от частно лице, на което болница „Пирогов“ поднася своите благодарности!

Детска хирургия – Пирогов отваря гостоприемно своите врати за консултации и последващо щадящо лечение на деца с гастроезофагеална рефлуксна болест. Прегледите се извършват с направление №3, код 50 издадено от личния лекар (пациентите не дължат допълнителна такса). Предварително записване на телефон 02/91 54 544 , всеки делничен ден от 09:00 до 12:00 часа.

Източник: Пирогов

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -