сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияЗащо високият кортизол е опасен при диабет тип 2

Защо високият кортизол е опасен при диабет тип 2

Твърде висок кортизол може да е причината, ако се окаже, че е трудно да се постигнат оптимални стойности на изследванията при диабет тип 2. Проучването CATALYST, представено на научните сесии на Американската диабетна асоциация ( ADA ) в Орландо, съдържа нови данни. То показва, че близо една четвърт от пациентите с труден за контролиране диабет тип 2 имат високи нива на кортизол.

Ръководителят на изследването Джон Бюз от Диабетния център към Медицинския факултет на Университета на Северна Каролина представи резултатите на конгреса. „Нашите данни привличат вниманието към пренебрегван преди това фактор, който може да усложни управлението на диабет тип 2″, каза той.

Той приема, че диабет тип 2 може да се лекува много по-специфично и резултатите биха могли потенциално да се подобрят, ако високият кортизол бъде разпознат при тези пациенти. Симптомите при това състояние включват наддаване на тегло, високо кръвно налягане, мускулна слабост и промени в настроението. Всичко това може допълнително да усложни лечението на диабет тип 2.

Неконтролираният диабет е често срещан

мерене на кръвна захар

Според проучвания между 38,9 и 76,9% от пациентите с диабет тип 2 имат неконтролиран диабет. За проспективното проучване CATALYST са изследвани надт 1000 пациенти, чиито стойности на HbA1c се задържат между 7,5 и 11,5% въпреки множеството терапии за понижаване на кръвната захар.

За да открият високия кортизол, изследователите проведоха тест за потискане с дексаметазон (DST). За целта пациентите получават 1 mg дексаметзон вечер, който потиска производството на кортизол. Диагнозата хиперкортизолизъм се поставя при две условия. Първо, ако нивото на кортизола е над 1,8 μg/dL. Второ – концентрацията на дексаметазон е 140 ng/dL или повече на сутринта след приема на лекарството.

Измерванията показват хиперкортизолизъм при 24% от изследваните пациенти. От тези, които са приемали 3 или повече лекарства за кръвно, около една трета са били засегнати от състоянието с висок кортизол.

Изследванията с компютърна томография показват аномалии в надбъбречните жлези при около една трета от тези пациенти. Една четвърт от тях са имали надбъбречен тумор. За тях операцията би могла потенциално да елиминира проблемите с високия кортизол и по този начин да подобри контрола на диабета.

Втората фаза на текущото изпитване CATALYST проучва дали контролът на диабета може да бъде подобрен. Очаква се здравословните проблеми, свързани с лош контрол на кръвната захар, да бъдат намалени, когато високият кортизол се лекува с лекарства. 

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -