понеделник, 6 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоЗащо коронавирусът подминава децата?
Array

Защо коронавирусът подминава децата?

Коронавируът почти не засяга децата, а когато ги разболява, симптомите не са така тежки. Няма нито един смъртен случай от  Covid-19 при деца под 10 г. Това са любопитни изводи от страните, където разпространението на коронавируса взе епидемични размери. Проф. Виланд Кис (на снимката) е началник на Клиниката по детски болести към Университетската болница в Лайпциг. В интервю за германската национална телевизия ZDF той коментира важни въпроси, свързани с коронавируса при децата. 

Публикация в научното списание Journal of the American Medical Association (JAMA) отбелязва, че случаите при деца действително са редки. Въпреки че официално становище още няма, инфекционистът д-р Андрю Павиа от Университета в Юта, има своя хипотеза. Пред изданието LiveScience той коментира, че феноменът – защо коронавирусът подминава децата, още не е разгадан. Д-р Павиа обаче предполага, че при децата реакцията на вродения имунитет е по-силна  и по-бърза за разлика от възрастните. Тя е насочена срещу широка група от болестотворни причинители. Защитните клетки на вродения имунитет реагират веднага. За разлика от тях тези на придобития имунитет, който се развива с годините, реагират по-бавно, имат нужда от време за изработване на стратегия за съпротива. Затова пък придобитият имунитет се отличава с по-голяма точност и прецизност на реакцията.

Децата реагират по-добре от възрастните и когато се стига до засягане на дихателните пътища. Наблюдаваме, че децата имат симптоми, които може да включват и вирусно възпаление на белия дроб, казва също за LiveScience епидемиологът д-р Крис Джонсън от Колежа по публично здраве във Филаделфия. Въпреки това те се възстановяват по-лесно и по-бързо от своите родители или баби и дядовци.

Статистиката, свързана с коронавируса Covid-19, сочи, че застрашени са преди всичко по-възрастните, а при децата симптомите са съвсем леки. Така ли е?

Към момента данните сочат, че действително тази инфекция протича по-леко при децата, ако изобщо ги засегне. Все пак към момента няма още достатъчно много данни, че да се направят генерални изводи. Наистина интересно е, че заболелите с по-тежко протичане на инфекцията, например в Италия, обикновено са хора над 50 г.

Може ли да се опише как протича заболяването Covid-19 при децата?

До момента е проучен само един доказан случай при 8-годишно момче. По принцип хората с отслабена имунна система са по-уязвими. Това са тези, които имат онкологично заболяване, в напреднала възраст или недоносени бебета. Затова сега повишеното ни внимание е към онкоболните деца.

Кои са противовирусните препарати, препоръчани за коронавирус

Кои са симптомите, по които може да се разбере, че едно дете е заразено с Covid-19?

Трудно е да се отговори на този въпрос. Още не знаем колко души в Китай са носители на вируса, без изобщо да имат симптоми. При грипа знаем, че го има този момент – много хора са заразени, но не развиват заболяване. Вероятно и при децата може да се наблюдава цялата гама от симптоми – от леките признаци на настинка през високата температура до тежките прояви с възпаление на белите дробове (пневмония), когато има риск и от дихателна недостатъчност и може да се стигне до изкуствено обдишване.

Децата по-уязвими ли са за вирусни инфекции от възрастните?

Не, децата не са по-податливи на вирусите, общо погледнато. Но има разлики в зависимост от вида на причинителите. Да вземем за пример менингоенцефалита, който се регистрира в началото на лятото, тъй като се предава от кърлежи. Той засяга деца и възрастни. Въпреки че заболяването може да бъде фатално при по-възрастните пациенти, при децата обикновено е по-леко. При други инфекции обаче, като тези, причинени от норо или ротавируси, нещата стоят по друг начин. Те могат да бъдат дори животозастрашаващи за малките деца, докато здравите възрастни могат да ги понесат по-леко.

Корона вирус – какви са симптомите и лечението?

Един въпрос и за кърмачетата. Ако има подозрение, че майката е носител на коронавируса, има ли риск да го предаде чрез кърмата на бебето?

До момента няма сведение за предаване на вируса чрез кърмата. Риск има при носителство на ХИВ или хепатит. Кърменето укрепва защитните сили на бебето. От моя гледна точка няма причина да се спира кърменето.

В тези малко несигурни времена много хора се питат, дали не е по-разумно да оставят децата у дома, да не ги пращат в детската градина. Как ще коментирате?

Не е нужна такава мярка. В Европа, с изключение на Италия, проблемът не е толкова голям. Паниката е преди всичко в нас самите. Разбира се, ако ситуацията се промени драматично, ще се преосмислят и мерките, но засега няма такива индикации.

Има ли вероятност вирусът да изчезне от само себе си, както се случи със Sars (атипичната пневмония) през 2004 г.? Оттогава насам повече нищо не се чу за нея.

Напълно е възможно да изчезне. Подобно на другите живи организми и вирусите се нуждаят от определени условия за живот. Заболявания, които засягат белия дроб, като Covid-19, обичат студеното време. Със затоплянето на времето на новия коронавирус ще му става все по-трудно. Ще видим какво ще стане, не сме пророци.

Превод и редакция Ина Димитрова

Източник: ZDF

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -