Непречистените отходни води причина за бума на менингит през лятото

PRINT
Проф. Майда Тихолова

Проф. Майда Тихолова е национален консултант по инфекциозни болести. Ръководител е на катедрата към Медицинския университет в София.

– Проф. Тихолова, кои са причинителите на менингит в този сезон?
– Най-често това са ентеровируси и по-точно ехо- и коксаки. Това са неполиомиелитни вируси и срещу тях няма ваксина. Причиняват най-различни заболявания. Най-често грипоподобни, краткотрайно повишаване на температурата, може да причинят херпангина и фарингит. Могат да причинят едностранни, бързопреходни вяли парализи. В хода на всяко едно такова заболяване, причинено от ехо- и коксакивирусите, може да има диариен епизод, самите те обаче не са причина за диария. Те причиняват и мозъчен оток, който не засяга централната нервна система както при менингита, но протича със същата клинична картина. Не се различават.

Единствен сигурен диагностичен критерий е изследването на ликвор, след като се направи лумбална пункция. И в много редки случаи могат да причинят увреждане на централната нервна система, най-често под формата на менингит. В изключително редки случаи те могат да причинят менингоенцефалит. И в кърмаческа и ранна детска възраст тези вируси могат да причинят много тежки заболявания, като миокардит, некротизиращ ентероколит и менингоенцефалит. Обикновено клиничната картина, която води до хоспитализация, е менингитът.

– Защо се явяват през лятото?
– Има ги през цялата година, но са сезонни заболявания с пик през пролетта и лятото.

– Как се заразяваме?
– Заразяването става изключително и само по фекално-орален път.

– Ако пием вода, замърсена с фекалии или хапнем храни, които са замърсени. Така ли?
– Най-често с отходни води. Ако се къпем край брега, където се излива канална вода, или ако с подпочвената вода тя попадне в езеро или водоем. Всичко, което е замърсено с фекалии и попадне в устата, може да пренеса заразата. Спорно е дали заразата се пренася по въздушно-капков път. Няма категорични доказателства, че се пренася с пръски.

– Има ли ваксина?
– Ваксина няма. Профилактиката е неспецифична. Няма и противовирусни средства.

Свързани теми: Гнойните ангини през лятото са заради замърсената морска вода

Заразяването с менингококови бактерии става по въздушно-капков път

Как разболяват пневмококовите инфекции?

ФЕВРУАРИ: Пневмококите са виновни за отит, пневмонии и менингит

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Непречистените отходни води причина за бума на менингит през лятото беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *