вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюЛечение на грип при деца - какво трябва да знаем

Лечение на грип при деца – какво трябва да знаем

Лечението на грип при децата изисква повишено внимания заради възможната бърза промяна в състоянието, както и риска от поява на усложнения. Д-р Любен Попов, детски УНГ специалист (тел. за записване 0889 311 550) дава насоки за повечение при такава остра вирусна инфекция. Преди всичко е важно да знаем, че не всеки вирус е грип. Има около 200 различни вируси на настинката, които може да ни разболяват в студените месеци. Грипът обаче протича по-тежко и засяга в по.голяма степен целия организъм.

Д-р Попов, кои са симптомите на грипа при деца?

Характерно за грипа както при възрастните, така и при децата е неговото внезапно начало. В рамките на 2-3 часа симптомите се проявяват бурно. Децата вдигат висока температура до 40-41 градуса, наблюдават се втрисане, обща отпадналост, болки в ставите и мускулите. Може да имат или да нямат хрема, не е задължително да се оплакват и от болки в гърлото.

Няма специфична клинична картина, по която да се разбере какъв грип е точно – тип А или тип В. Същото може да се каже и за новия коронавирус. При него също няма специфична картина.

По какво грип В се отличава от грип А?

Грип от тип В, който доминира в момента, е по-резистентен и по-трудно се поддава на лечение в сравнение с грип А. Тип В по-често прави усложнения. Въпреки това лечението не е по-различно отколкото при грип А.

Най-важното е детето веднага да се заведе при личния лекар, а ако има по-изразени оплаквания в гърлото, носа и ушите, може да посети и УНГ специалист.

Какво да ядат и пият при грип децата?

Нормално е малкото да е с влошен апетит, докато е в острата фаза на заболяване. При всяко остро възпалително заболяване по-важни са течностите, храната не е толкова от значение. Дори 2-3 дни то да не се храни както обикновено, това няма да има кой знае какво отражение върху здравето му.

Кога в лечението се включват противовирусни лекарства и кога – антибиотик?

Най-важното, което родителите трябва да знаят, е че не се започва веднага с антибиотици, те се дават само при съмнение за усложнения. Винаги се предписват първо симптоматични лекарства за понижаване на температурата и срещу болката. Много важно е да се стремим да даваме на детето колкото се може повече течности, тъй като чрез потта и урината се отделят токсините на грипния вирус.

Лечението задължително включва пълен покой в домашни условия. Максимално бързо малкото се води при личния лекар или в спешния център, ако е с тежко протичане.

Що се отнася до противовирусните препарати срещу грип, има и такива, които са подходящи за деца, дори за съвсем малките. Може да се прилагат при доказан грип, но внимателно, тъй като дават доста странични ефекти. Добре е първо да се направи тест за доказване на грип и едва тогава да се предписват противовирусни медикаменти.

Може да се дадат високи дози витамин С, други препарати с комбинирани витамини или имуностимуланти – например сироп от бъз и др. Вече е късно за имунопрофилактика, но може да се мисли за моментно подпомагане на отбранителните сили. Натуралните препарати обаче нямат чудодейно действие.

Как да познаем, развиват ли се усложнения и какви?

След започване на симптоматичната или противовирусната терапия детето се наблюдава у дома няколко дни. Първите 3-4 дни доминира вирусната инфекция, после вече има риск от бактериална. Ако пациентът не се подобрява, може да се мисли за включване на антибиотик. Той не лекува основното заболяване, а е насочен към предотвратяване на усложненията.

Така че е добре първият контролен преглед да е  3-4 дни от началото на симптомите, освен ако състоянието рязко не се е влошило. Тогава ще се прецени дали са нужни допълнителни изследвания, дали е нужна промяна в лечението.

Кои са най-честите усложнение от грипа при децата?

Като УНГ лекар мога да кажа, че това са отит (възпаление на ушите), възпаление на синусите или на гърлото. Често страдат и долните дихателни пътища – усложненията са бронхити, бронхиолити при кърмачетата, пневмонии.

Симптомите при отит са болка в едното или двете уши, изтичане на кръв или секрет. При синуитите трябва да се има предвид, че при децата са развити само част от околоносните кухини. Признаците при синуит са:

  • главоболие;
  • подуване на лицето – мястото между очите и носа.

Това състояние се наблюдава най-често в ранна детска възраст. Появява се една подутина между окото и носа. Това е т. нар. етмоидит в ранна детска възраст. Останалите синуси не са развити като цяло и там няма как да се получи възпаление.

Какви съвети за хранене и възстановяване у дома бихте дали на родителите?

Острата фаза на грипа при децата трае около 4 до 7 дни. След това идва реконвалесцентната фаза. Тя е до три седмици. След отминаването на острите симптоми е нормално имунитетът да падне временно и детето да е по-уязвимо за други вирусни инфекции, затова трябва да го пазим да не контактува с болни хора. Имунната система се възстановява след грипа около 20 дни, дори да взема имунопрепарати. На практика не е лесно да се спазват ограниченията в този период, но тогава може да възникнат допълнителни проблеми.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -